Když se před pár týdny naši vrátili z dovolené na Jižní Moravě, přivezli s sebou kupu čerstvé, voňavé zeleniny od místních farmářů. Sluncem provoněná zelenina nám mizela pod rukama a jen z těží jí trochu mamka uchránila pro přípravu italského Suga. Sugo umí mamka vážně skvěle a domácí zelenina mu dodala ještě intenzivnější chuť, a tak věřím, že i po sugu se brzy slehne zem! Abychom tedy nepřišli zkrátka, rozhodli jsme se hned po návratu z dovolené sugo vyzkoušet a upekli si tak při halloweenském víkendu strašidelně laděnou pizzu! Pokud hledáte recept na vláčnou pizzu s trochu netradiční chutí, vyzkoušejte naší pizzu s karamelizovanou cibulí, salámem sapori italiani a černými olivami.
Náročnost: Mírně náročné
Doba náročnosti: 1 hodina 50 minut
- 10 minut příprava těsta,
- 1 hodina kynutí těsta,
- 5 minut práce s těstem,
- 20 minut příprava surovin na pizzu,
- 5 minut zdobení pizzy,
- 10 minut pečení.
Co budete potřebovat (na 1 velká pizza):
Na těsto:
- 225 g hladké mouky,
- 140 ml vody,
- 5 ml olivového oleje,
- sáček sušeného droždí,
- lžička soli.
Na pizzu:
- 100 g suga,
- 3 cibule,
- 1 lžíce medu,
- 1 lžička vinného octa,
- sůl,
- 100 g salámu sapori italiani,
- 50 g sýru gouda,
- 50 g černých oliv.
Postup:
- Nejprve si připravíme těsto na pizzu. Do velké mísy nasypeme mouku. Do mouky zamícháme sušené droždí a na po okraji nasypeme sůl. Doprostřed směsi uděláme důlek a do něj nalijeme vodu a olivový olej, vše promícháme a necháme zpracovat v robotu na hladké vláčné těsto. Těsto lze vypracovat i ručně na pomoučeném vále.
- Zpracované těsto vložíme do olejem vymazané mísy a přikryté folií ho necháme kynout 1 hodinu.
- Než těsto vykyne, připravíme si ostatní suroviny na pizzu. Cibuli očistíme, přepůlíme a nakrájíme ji na měsíčky. Na pánvi rozehřejeme olej a cibuli na něm necháme zesklovatět, poté přidáme med a cibuli necháme při střední teplotě chvíli měknout. Cibuli dochutíme octem a solí a necháme ji trochu vychladnout. Dále si ze sýru vykrájíme duchy a olivy připravíme na pavouky. Každou olivu překrojíme podélně na půl a polovinu půlek nakrájíme na nudličky tak, aby připomínali pavoučí nohy.
- Troubu dáme předehřívat na 200 °C.
- Vykynuté těsto na pizzu vyválíme na pomoučeném vále do tvaru velké kulaté placky, přendáme jej na plech vyložený pečícím papírem a zde jej potřeme sugem. Na sugo rovnoměrně rozprostřeme karamelizovanou cibuli (nesmí být příliš horká, aby se nám těsto nezdrclo) a na cibuli salám, sýr a olivy. Olivy aranžujeme do tvaru pavouka. Půlku olivy použijeme jako pavoučí tělo a okolo něj položíme plátky oliv jako nohy pavouka.
- Připravenou pizzu vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme ji 10 minut nebo tak dlouho dokud okraje nezačnou zlátnout.
Příprava maminčina suga:
(1/2 kg cibule, 2 mrkve, 10 stroužků česneku, 4 kg rajčat, 200 ml bílého vína, 1 řapíkatý celer,150 ml olivového oleje, 5 rovných lžiček soli, 1 velká lžíce cukru, kůra z 1 bio citrónu, 5 bobkových listů, 5 větviček tymiánu, 1 snítka šalvěje, 5 větviček bazalky)
Cibuli, česnek, celer a mrkve nakrájíme nahrubo. Po částech je dáme do robotu a nasekáme je na menší kousky (né na kaši). Rajčata omyjeme, rozpůlíme, vykrojíme od stopky tvrdou část a nakrájíme je na drobnější kousky. Do velkého hrnce dáme olivový olej, cibulku na něm zpěníme a přidáme zeleninu (ne rajčata), kterou chvíli restujeme asi 10 minut. Poté přidáme rajčata, víno, cukr, sůl. Vše přivedeme k varu a párkrát promícháme. Následně vše přelijeme do pekáčku a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Přidáme bouquet garni (větvičky bazalky a ostatní bylinky svázané do svazku), zamáčkneme jej dovnitř a necháme směs dusit zhruba 1 hodinu. 5 minut před koncem do suga zamícháme na drobno nasekané listy bazalky a směs přendáme malých zavařovacích sklenic, které následně dáme sterilizovat.
To je rozkošné a zároveň strašidelné 😀
THE NOELA
😀 Ale chutná je! 😀