Vždy, když se mi do rukou dostane čerstvý kus tuňáka, velmi si ten okamžik užívám. Toto maso mě totiž nikdy nepřestane fascinovat. Viděli jste snad někdy tak pevné rybí maso? A existuje vůbec ještě nějaké jiné rybí maso, které má červenou barvu? Vždyť i jeho chuť lze snadno zaměnit s jehněčím či vepřovým a tak jediné, čím mi rybu připomíná, je jeho vůně a struktura. Je to prostě kouzelný kus masa a já jen marně přemýšlím nad tím, co z něj připravím tentokrát. Z těch řady vynikajících receptů, které si z cest vozíme, vždy velmi těžce vybírám favorita. Tuňáka jsme si totiž vážně zamilovali a pokaždé když se chystáme na cestu další, těším se, že jej ochutnám zase na nový způsob.
Ještě teď si pamatuji, jak jsme jej ochutnali poprvé a sami nevěřili, že je to opravdu ryba! Bylo to tenkrát na ostrově La Digue na Seychelách, kde jsme se v hotelu zúčastnili jedné BBQ večeře. Na talíř jsme od šéfkuchaře dostali výběr těch nejlepších ryb a při ochutnávání pak tuňáka lehce zaměnili za červené maso. Tenkrát jsme si mysleli, že se kuchař spletl a omylem nám dal plátek vepřového, na omylu jsme však byli my! Od té doby pokaždé, když někde ve světě ochutnáme rybí pokrm s tuňákem, vzpomeneme si na ty krásné chvíle na březích Indického oceánu a opět se zasmějeme nad tím, jak jsme tenkrát o rybách a jejich široké škále chutí neměli ani ponětí.
Náročnost: nenáročné
Doba přípravy: 40 minut
- 5 minut příprava steaků,
- 30 minut příprava brambor,
- 30 minut příprava zeleniny.
Co budete potřebovat (pro 2 osoby):
- 500 g čerstvého tuňáka,
- 300 g brambor,
- 200 g brokolice
- 1 velká řepa,
- 1 citrón,
- olivový olej,
- sůl,
- pepř.
Postup:
- Nejprve si připravíme přílohy. Řepu omyjeme a nožem ji ořízneme vrchní slupku. Poté ji nakrájíme na 0,5 cm silné plátky, které ještě přepůlíme na měsíčky. Brokolici také omyjeme a nařežeme ji na růžičky. Do většího hrnce s vodou vložíme pařáček a na něj položíme řepu, kterou takto vaříme v páře 30 minut. Po 15 minutách vaření k ní přidáme brokolici, která se vaří jen krátce. Pokud máte parní troubu, uvařte zeleninu v ní, docílíte tak ještě lepší chuti.
- Brambory pečlivě omyjeme kartáčkem, poté je podélně nakrájíme na čtvrtiny a znovu je opláchneme, abychom je zbavili škrobu. Větší plech potřeme olejem a připravené brambory na něj rovnoměrně rozložíme. Plech vložíme do trouby, ve které je pečeme cca 20 minut na 200 °C nebo dokud nezezlátnou a nezměknou. Upečené brambory podle potřeby osolíme.
- Než se nám zelenina a brambory uvaří, připravíme si rybu. Tuňáka omyjeme, osušíme jej papírovou utěrkou a ostrým nožem ho nakrájíme na vyšší steaky. Každý steak osolíme opepříme a z obou stran ho pečlivě potřeme olejem. Poté si rozpálíme větší pánev, na které každý steak opékáme z každé strany 2 minuty, aby byl uvnitř ještě růžový.
- Steak z tuňáka podáváme s v páře připravenou zeleninou a pečenými brambory, ke kterým přiložíme na měsíčky nakrájený citrón.
Jídlo z jednoho hrnce:
Pokud máte doma malého špunta stejně jako my, můžete toto jídlo s menší obměnou použít jako jídlo z jednoho hrnce. Pro špunta si na začátku přípravy pokrmu odkrojíme kus ryby a myslíme na něj i při přípravě brambor. Brambory oloupeme a spolu s řepou a brokolicí je připravíme v páře. Brambory vařte v páře stejně jako řepu 30 minut.
Rybu nesolíme, nepepříme pouze ji mírně potřeme olejem. Poté rybu uvařte ve vodě nebo pokud máte parní troubu, můžete ji uvařit spolu s ostatní zeleninou (parní trouba má totiž tu výhodu, že nepřenáší pachy). Rybu vaříme ve vodě cca 10 minut nebo ji vložíme do páry spolu s brokolicí na 15 minut (záleží však na velikosti, ryba by měla být zcela uvařená a neměla by být uvnitř už růžová).
Takto připravené jídlo podávám Štěpánovi už od 11. měsíce (tuňák může vyvolávat alergickou reakci).