Gazpacho je přesně tím jídlem, které podle mě skvěle vystihuje pojem sezónní záležitost. Sama si totiž nedokáži představit, že bych si tuto osvěžující polévku dokázala v zimě vychutnat stejně tak dobře, jako v horkém parném létě a tak stejně jako v létě nemám chuť na svíčkovou se šesti, v zimě si nejspíš nepřipravím gazpacho. Je to logické, i přesto však musím konstatovat, že jsem si na tuto španělskou polévku během roku několikrát vzpomněla a těšila se, až přijdou ta nesnesitelná vedra, která mi připomenou léto v Katalánsku a opět tak zatoužím ochutnat tuto ryze letní záležitost!
Náročnost: Nenáročné
Doba přípravy: 35 minut
- 10 minut práce s rajčaty,
- 10 minut příprava ostatních surovin,
- 5 minut celkové mixování,
- 5 minut odstátí polévky,
- 5 minut cezení.
Co budete potřebovat (na 4 porce):
- 8 rajčat,
- 1 menší okurka,
- 1 červená paprika,
- 2 šalotky,
- 2 stroužky česneku,
- 400 ml vody,
- 150 ml olivového oleje,
- 50 ml jablečného octa,
- 200 g strouhanky,
- kajenský pepř,
- sůl.
Jako přílohu jsme zvolili ciabattu. Recept na ni naleznete ZDE.
Postup:
- Jako první si připravíme rajčata. (Na tento recept je nejlepší použít doma vypěstovaná nebo od farmáře koupená rajčata, která jsou krásně prosluněná, voňavá a díky nim pak polívka dostane svou typickou chuť, pokud taková rajčata nemáte, je lepší použít rajčata v konzervě.). Rajčata omyjeme, na vrchu jim nařízneme křížek a na 4 minuty je vložíme do rendlíku s vroucí vodou. Rendlík přiklopíme pokličkou a rajčata v něm necháme chvíli vařit. Poté vodu zcedíme a rajčata necháme mírně vychladnout.
- Mezitím si připravíme ostatní suroviny. Paprice vyřízneme jadřinec, očistíme ji od semínek a nakrájíme ji na kostky. Šalotky oloupeme a dvakrát je přepůlíme. Česnek očistíme a prolisujeme. Všechny tyto suroviny vložíme do mixéru.
- Odchladlá rajčata oloupeme a nakrájíme je na čtvrtiny. Vložíme je do mixéru, přidáme vodu, ocet a olej a vše rozmixujeme tak abychom dostali co nejhladší konzistenci.
- Do rozmixované směsi přidáme strouhanku, zamícháme ji do polévky a necháme ji 5 minut odležet, aby řádně nasákla vlhkost. Po uplynutí této doby polévku znovu promixujeme a dochutíme ji solí a pepřem.
- Umixovanou polévku přecedíme přes sítko a buď ji rovnou podáváme nebo ji necháme ještě půl hodiny vychladit v lednici. Polévku podáváme dozdobenou například čerstvými rajčaty a okurkou, zakápnutou olivovým olejem a jako přílohu k ní přiložíme jemně opečenou bagetu.