Rissoles se připravují z jakéhokoliv mletého masa. Často se lze setkat s hovězím a jehněčím, ale i vepřovým, telecím či drůbežím masem. Někdo směs dochucuje hořčicí, jiný rajčatovou omáčkou a většina do nich přidává vegemite či worchestr. Představivost se jednoduše meze nekladou, aby však rissoles byl dostatečně australský určitě nezapomeňte směs doplnit o ovesné vločky a na pořádnou dávku bylinek a zeleniny, která směs hezky odlehčí a dodá ji tu správnou Australkou chuť. Nechte se dnes inspirovat naší variantou, kterou jsme odkoukali do našich australských spolubydlících během našeho pobytu v Sydney.
Náročnost: mírně náročné
Doba přípravy: 1 hodina
Co budete potřebovat (na 12 ks):
- 600 g hovězího masa (může být i mleté),
- 1 velká cibule,
- 2 mrkve,
- 10 lusků hrášku,
- 1 vejce,
- 50 g ovesných vloček,
- 50 ml mléka,
- 1 velká lžíce dijonské hořčice,
- hrst sekané petrželky,
- 5 snítek tymiánu,
- pepř,
- sůl.
- Jako první si nameleme maso. Maso nakrájíme na menší kousky a postupně jej proženeme mlýnkem do velké mísy (Tip: Namelte si maso sami, bude čerstvější než z obchodu. Když koupíte mleté maso v obchodě, nikdy jej nebudete mít tak čerstvé, jako právě připravené. Na čím menší kousky je totiž maso naporcované, tím rychleji se kazí. Neříkám, ať jej nekupujete, i my jej čas od času koupíme, ale je dobré si toto uvědomit.).
- Ovesné vločky nasypeme do menší misky a lehce je zalijeme mlékem, ve kterém je necháme několik minut namáčet, aby pojmuly vlhkost a v pokrmu pak byly vláčné.
- Cibuli očistíme a nakrájíme najemno. Poté ji v hrnci nebo na pánvi necháme na másle zesklovatět (trvá to cca 5 minut).
- Mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo. Hrášek vyjmeme z lusků a jemně ho pokrájíme.
- Když je cibule sklovatá, přidáme mrkev a hrášek a zlehka je orestujeme. Takto připravenou zeleninu přidáme do mísy k namletému masu. Dále přidáme vejce, dijonskou hořčici, nasekané bylinky (petržel a tymián), dostatek soli a pepře a nakonec ovesné vločky. Ty nejdříve trochu vymačkejte, aby odešlo přebytečné mléko a nebyly příliš mokré.
- Připravenou směs ručně pěkně promícháme. Pořádně vše pasírujte mezi prsty, ať se směs hezky spojí. Díky dostatečnému pasírování směs hezky propracuje a současně z ní také odejdou všechny bubliny. Když budete směs hezky stlačovat, bude kompaktní a karbanátky budou při smažení udržovat pěkný kompaktní tvar.
- Z propracované směsi připravíme 12 stejně velkých karbanátků. Nejlépe vám to půjde tak, když si vedle připravíte středně velkou misku s vodou. Do misky si nejdříve namočíte ruce a poté zpracujete karbanátek. Díky mokrým rukou vám jej půjde dobře vytvarovat.
- Ve velké pánvi rozehřejeme olej nebo ghí a karbanátky na něm smažíme cca 5 minut z každé strany. Olej nejprve zprudka rozehřejte a poté teplotu stáhněte na střední stupeň, tak se vám budou hezky rovnoměrně propékat a nebudete je mít na povrchu spálené a uvnitř nedopečené.
- Usmažené karbanátky odkládáme vedle na talíř, na který jsme si položili savou papírovou utěrku, tím se zbavíme přebytečného tuku, který na karbanátcích po vytažení z olejové lázně přebývá.
- Ještě horké karbanátky podáváme s bramborovou kaší, šťouchanými brambory či v australském stylu jen tak s kečupem.