Snad v každé kuchyni existují jídla, u kterých nás kombinace použitých surovin může odradit od jejich ochutnání a my se tak můžeme ochudit o překvapivě dobré pokrmy. Je pravda, že sami jsme kolikrát překvapeni, jak může zdánlivý maglajz surovin vykouzlit zajímavou kombinaci chutí a mnohdy tak objevíme něco, co nám ukáže zase trochu jiné obzory ve stravování. I v Portugalsku jsme takový pokrm našli. Našli jsme zde Portem provoněnou francesinhu, jež je pro Porto typickým pokrmem. Je zde přítomna snad ve všech místních restauracích.
- 10 minut příprava surovin,
- 2 hodiny vaření omáčky a masa,
- 10 minut příprava tousty,
- 10 minut pečení toustu.
Co budete potřebovat (na 4 tousty):
- 12 plátků toustového chleba,
- 400 g vepřového pupku,
- 400 g loupaných rajčat (konzerva),
- 4 pikantní klobásy,
- 250 g salámu choriso (32 plátků),
- 400 g plátkového sýru eidam (40 plátků),
- 100 ml červeného portského vína,
- 100 ml bílého portského vína,
- 100 ml whiskey,
- 450 ml piva (ležák),
- 4 vejce,
- 1 cibule,
- 3 stroužky česneku,
- 2 bobkové listy,
- 1 lžička chilli,
- Hrst sekané petrželky,
- 1 lžíce kukuřičného škrobu,
- Sůl,
- Pepř.
Na přílohu se hodí hranolky. Použijte buď mraženého nebo si s námi udělejte domácí. Na domácí hranolky budete potřebovat 10 velkých brambor.
- Ve velkém hrnci si na olivovém oleji orestujeme na drobno nakrájenou cibuli. Když cibulka zesklovatí, přidáme na plátky nakrájený česnek a po chvíli i pupek v celku. Pupek obracíme a necháme jej ze všech stran zatáhnout.
- Když je maso ze všech stran opečené, zalijeme jej oběma víny, pivem a whiskey. Dále přidáme několikrát překrájená loupaná rajčata i se zbylým protlačená z konzervy, bobkové listy, chilli, na drobno nakrájenou petrželku a dle chuti sůl a pepř. Vše zamícháme, hrnec přiklopíme poklicí a necháme 1,5 hodiny dusit.
- Než se maso podusíme připravíme si brambory na domácí hranolky. Brambory pořádně vydrhněte ve vodě kartáčkem a takto očištěné brambory nakrájejte na větší hranolky (bramboru překrojíme podélně na půl a každou půlku rozkrájíme na 4 dlouhé hranolky). Hranolky dáme do velké mísy, polijeme je olivovým olejem a pořádně je promícháme, aby se ze všech stran hezky promastily. Připravené hranolky rovnoměrně rozložíme na dva plechy. Pečeme je v troubě vyhřáté na 220 C 30 minut (vložíme je do trouby ve chvíli, kdy začneme připravovat toust.
- Po 1,5 hodině zkusíme měkkost masa, mělo by být již uvařené a tak jej vyndáme. Z omáčky vyndáme bobkové listy a omáčku rozmixujeme do hladká tyčovým mixérem a zahustíme škrobem (škrob rozmíchejte v troše mléka a za pomoci kvedlačky svižně zamíchejte do omáčky tak, aby nevzniklo hrudky).
- Troubu dáme předehřávat na 220 C a nyní již začneme pracovat na toustu.
- Klobásy nakrájíme na plátky a zprudka je opečeme na pánvi. Pupek nakrájíme na tenké plátky. Toust skládáme takto: Plátek toustu, 4 kolečka salámu, 1 plátek sýra, plátky pupku, klobása, toust, 4 kolečka salámu, 1 plátek sýra, plátky pupku, klobása, toust, 4 plátky sýra a na každý bok plátek sýra. Takto připravený toust vložíme do trouby a v ní jej pečeme 10 minut.
- Než se toust upeče, připravíme si na pánvi na každý toust jedno volské oko.
- Upečený toust servírujeme na hluboký talíř, na vrch dáme připravené vejce a vrchu jej polijeme připravenou omáčkou. Jako přílohu podáváme hranolky.