Myslíte, že pečeme Jidáše? Ale kde že. Toto jsou Lussekatter, neboli Luciiny kočičky, což je tradiční švédské pečivo, které se v den svátku svaté Lucie, tedy v nejtemnější den v roce, peče ve švédských městech a vesnicích. Svým tvarem i chutí sice mohou připomínat naše velikonoční Jidáše, ale na rozdíl od nich, jsou barvou i chutí výraznější. Jsou totiž doplněné o šafrán, který je dělá zářivě žlutými. Mají totiž barvou rozzářit jinak temný den. Ne nadarmo se říká: “Lucie noci upije, ale dne nepřidá!”
Ve Švédsku tento den ohlašuje příchod Vánoc a je nejživějším dne v roce. Již v časných ranních hodinách chodí po švédských městech a vesnicích mladé ženy oděné do dlouhých bílých šatů a nabízejí toto šafránové pečivo. Svátek svaté Lucie je tradičně zakotven ve všech severských zemích, kořeny má však i u nás, pojďme si tedy tento tmavý den roku rozzářit jemným kynutým pečivem a přinést tak do našich domovů trochu toho světla v podobě žlutých Lussekatter.
Náročnost: Mírně náročné
Doba přípravy: 2 hodiny 30 minut
- 15 minut vaření,
- 30 minut práce s těstem a surovinami,
- 1 hodina 30 minut kynutí,
- 15 minut pečení.
Co budete potřebovat (na 14 kousků):
- 150 ml mléka,
- 150 ml vody,
- 520 g hladké mouky,
- 30 g loupaných mandlí,
- 100 g cukru,
- 50 g másla,
- 1/2 lžičky soli,
- 1 lžička šafránu,
- 1 sáček sušeného droždí,
- 1 vejce na potření.
Postup:
- Dva pečící plechy si vyložíme pečícím papírem.
- Do rendlíku nalijeme mléko, přidáme šafrán a přivedeme k varu. Jakmile se mléko začne vařit, vypneme ploténku a rendlík odstavíme. Šafrán necháme v mléce 15 minut louhovat.
- Nyní si připravíme kynuté těsto. Do malé mísy nalijeme vlažnou vodu (musí být vlažná, né horká, horká voda by zabila kvasinky), do ní rozdrolíme droždí a pečlivě promícháme tak, aby se celé rozpustilo. Poté přidáme 1/4 mouky a směs vařečkou mícháme, dokud nevznikne hladké těstíčko. Misku s připraveným kváskem přikryjeme potravinovou fólií a necháme jej vzejít na teplem místě 30 minut.
- Mezitím, co nám kvásek kyne, si připravíme jinou mísu, do které nasypeme zbylou mouku a pečlivě do ní zamícháme sůl a najemno nasekané loupané mandle.
- Do moučné směsi uděláme důlek, do něj nalijeme šafránové mléko a kvásek a vypracujeme kompaktní těsto. Postupně do něj zapracujeme i změklé máslo. Těsto vyklopíme na vál a zhruba 5 minut jej hněteme až je pěkně vláčné a pružné. Takto připravené těsto dáme zpět do misky, kterou jsme si předem vymazali tenkou vrstvou oleje, zakryjeme jej fresh folií a necháme na teplém místě kynout 1 hodinu.
- Vykynuté těsto vyklopíme na vál, několikrát jej promáčkneme pěstí a rozdělíme na 14 stejných dílů. Každý kousek těsta tvarujeme do různých tvarů. Tradiční jsou spirály, a esíčka, často se také můžeme setkat s tvarem písmene U, jehož konce jsou zahnuté tak aby připomínaly vlnité vlasy.
- Tvary přesuneme na připravené plechy a zakryté fresh folií je necháme 30 minut kynout.
- Vykynuté tvary pomažeme ušlehaným vajíčkem s 1 lžící vody a pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 160 °C.
- Lussekatter podáváme ještě teplé.
Už jste někdy zkoušely toto tradiční švédské pečivo?
Taky jsem pekla, Markét, jen podle trochu jiného receptu.
Posílám pozdravy, Helena
Ty vypadají naprosto skvěle, mňam! Miluju kynuté pečivo 🙂 hlavně to domácí 🙂
WantBeFitM