Do Vánoc zbývá pouhých čtrnáct dní a my máme stejně jako každý rok opět na pilno. Domem se line vůně skořice, vanilky a dalšího rozličného koření a my po třítýdenním maratonu konečně začínáme vidět na závěr každoročnímu svátečnímu pečení. My si totiž Vánoce bez našich perníčků a tradičních 7-mi cukroví nedokážeme představit a jsme rádi, že nejsme sami, komu to naše nepleší cukroví chutná!
Letos jsme toho napekli vážně hodně a abychom si tak tuto vánoční chvilku zpříjemnili, načerpáváme sladkou vůni cukroví, která se nám line ze spíže a tělo prohříváme bílým vinným punčem. Není totiž nic lepšího, než když venku sněží, z rádia hrají koledy a vy spolu s ostatními členy rodiny popíjíte horký punč a smějete se nad letitými rodinným historkami.
Náročnost: Nenáročné
Doba přípravy: 30 minut
- 15 minut příprava surovin,
- 1 hodina státní,
- 15 minut vaření.
Co budete potřebovat (pro 5 osob):
- 1 l jablečného džusu,
- 0,75 l dobrého bílého vína (suché nebo polosuché),
- 50 g třtinového cukru (nejlépe muscovado),
- 1 velké jablko,
- 1/2 citrónu,
- 1 celá skořice,
- 8 hřebíčků,
- 1 badyán.
Postup:
- Jablko omyjeme a nakrájíme na plátky včetně jadřince, které ještě přepůlíme. Citrón nakrájíme na plátky a na čtvrtky.
- Do kastrolu si nalijeme džus a víno, přidáme koření a ovoce a necháme alespoň hodinu odstát.
- Kastrol dáme na plotnu a začneme pozvolna zahřívat, přidáme cukr a chvíli prohřejeme (musí být horký, ale nesmí se vařit).
- Podáváme ještě horké
Tak to zní jako velká adventní pohoda!
Moc vám ji přeji, Markét, a zdravím. Helena
Moc děkuji za recept. Markét, zjistila jsem, že jsem vyhrála v první adventní soutěži, nechci se vůbec připomínat, ale chci se zeptat, zda mě budete nějak kontaktovat? Děkuji mnohokrát. Přeji fajn dny, Martina Švíková