Myslím, že nejsme jediní, kdo měl celé září zaplavený Facebook fotkami hub. Na houby totiž vyrazil snad každý jejich milovník a možná i ten, který houby příliš nemusí. I my na nich byli, ale narozdíl od většiny populace jsme nenašli ani babku! Co se dá dělat!? I přestože jsme byli trpěliví a houbám dali šanci třikrát, vždy jsme přišli s prázdnou a tak se naše oblíbené gnocchi s hříbky musely obejít bez hříbků. Hříbky jsme nahradili žampiony, přidali fetu a rozmarýn a nakonec si pochutnali ještě lépe, než na původní zamýšlené variantě.
Náročnost: středně náročné
Doba přípravy: 1 hodina 30 minut
- 15 minut příprava surovin,
- 15 minut příprava těsta,
- 30 minut příprava gnocchi,
- 10 minut vaření,
- 15 minut příprava směsi.
Co budete potřebovat (pro 5 osob):
- 1 kg brambor (nejlépe moučných),
- 300 g hladké mouky,
- 2 vejce,
- 1 kg čerstvých žampionů,
- 100 ml bílého vína,
- 3 šalotky,
- 5 stroužků česneku,
- 3 větvičky rozmarýnu,
- hrst čerstvé petrželky,
- 200 g fety.
Postup:
- Brambory pečlivě umyjeme a poté je dáme na 15 minut vařit do vroucí osolené vody. (Pozor! Brambory nesmíme rozvařit, musí být takové al dente 🙂). Ještě horké, uvařené brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Nastrouhané brambory dejte na hromádku, doprostřed vyklepněte vejce a spolu s moukou rychle vypracujte měkké těsto.
- Těsto rozdělte na několik částí a z každé části vyválejte váleček, který nakrájejte na malé nočky. Každý noček vytvarujte v rukou do kuličky a vidličkou mírně zplácněte, čím vytvoříte klasický gnocchi tvar.
- Ve velkém hrnci dejte vařit vodu, osolte ji a gnocchi v ní uvařte. Jen co se odlepí od země, stačí dvě minuty a můžete je z vody vyndat.
- Nyní si připravíme suroviny na žampionovou směs. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Šalotku nakrájíme na jemno, česnek utřeme a fetu nakrájíme na menší kostky.
- Na pánvi nechte na másle zezlátnout jemně nakrájenou šalotku, přidejte utřený česnek a větvičky rozmarýnu. Nechte vše mírně provonět a poté přidejte na plátky nakrájené žampiony. Když jsou hezky orestované zalijte je vínem a nechte chvíli podusit. Přidejte uvařené gnocchi a nechte je pěkně prohřát. Gnocchi podáváme posypané na drobno nakrájenou petrželkou a fetou.
Tyhle knedlíčky jsou poslední dobou moje nej ♥
Tak to jsme rádi, že jsme se trefili do chuti!