Vepřové kousky v omáčce jsem jako malý kluk jídal velmi často. Byl to totiž oblíbený recept mojí mamky a ač doma vaříme skoro pořád, těmto masovým kouskům v omáčce jsme se nějak záhadně vyhli. Nyní však přišel čas starý recept oprášit a pohostit jím naše rodiče. Abychom však tomuto jídlu vnesli trochu toho našeho neplešího ducha, chtěli jsme je něčím ozvláštnit, a tak když jsem dnes dostal za úkol udělat další polici na džemy do špajzky, nepleší duch na sebe nenechal dlouho čekat. Ve špajzce jsem si totiž všiml pesta z medvědího česneku, které se do omáčky skvěle hodí a tak mě napadlo ho do omáčky přidat. V kombinaci s bramborákem z cukety bude pak tento recept jednoduše neodolatelný! Tentokrát jsme je udělali opět bez lepku a místo mouky tak použili chia semínka, která skvěle poslouží jako pojidlo a navíc pozdvihnou tuto ryze nezdravou přílohu na o něco zdravější jídlo.
Co budete potřebovat:
maso:
- 750 g vepřové kýty,
- 1 cibule,
- 1 lžíce pesta z medvěda,
- 1 bobkový list,
- 3 kuličky nového koření,
- 5 kuliček černého pepře,
- 3/4 lžičky červené papriky,
- snítka oregana,
- snítka šalvěje,
- snítka yzopu,
- sůl.
na bramboráky:
- 1 menší cuketa (cca 500 g),
- 3 brambory,
- 1 velká cibule,
- 3 stroužky česneku,
- 1 vejce,
- 1 lžíce nasekaného oregana,
- špetka drceného kmínu,
- 30 g chia semínka.
Maso: Cibuli si nakrájíme na jemno a dáme ji lehce orestovat na pánvi. Když je cibulka mírně zlatá přihodíme na menší kostky nakrájené maso. Maso orestujeme ze všech stran, přidáme pesto, vše zamícháme a přidáme veškeré koření (bobkový list, nové koření, pepř, papriku a sůl). Pánev přikryjeme pokličkou, a jak maso pustí šťávu přidáme i bylinky (oregano, šalvěj, yzop), znovu přikryjeme a dusíme dokud se šťáva nevysmaží. Poté zkusíme měkkost masa, které pravděpodobně ještě nebude hotové, a tak přidáme vodu a opět dusíme, dokud nezměkne.
Bramboráky: Cuketu nastrouháme na jemném struhadle a necháme ji 30 minut na jemném sítě vykapat. Brambory a cibuli též nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vykapanou cuketu, utřený česnek, vejce, oregano, kmín a chia semínka. Vše zamícháme a necháme chvíli odležet, aby semínka nabobtnala. Za pomoci sběračky nanášíme směs do lívanečníku a smažíme ji z obou stran, dokud bramboráčky nezezlátnout.
Doba přípravy 1,5 hodiny s náročností 3/5.
Mňam.. vypadá to skvěle!
Nela z blogu Růžová rtěnka