Když mi tchýně v létě dovezla bednu s 10 kg meruněk, připadalo mi to jak danájský dar, který s 6ti měsíčním Štěpánkem v náručí, prostě nejsem schopná zpracovat. Jak se však říká: “Když se chce, všechno jde!” A tak ač mi při prvním pohledu na bednu nikdy nekončících meruněk bylo tak trochu do breku, zatnula jsem zuby a jen co Štěpán usnul, vzala jsem je útokem! Polovinu jsem zpracovala na marmelády, něco nechala na zob a zbytek bez nápadu zamrazila. Někdy se přeci můžou hodit?! Netrvalo to dlouho, a po pár týdnech přišla ta ideální chvíle na jejich využití. Léto pomalu končí a teplých dní začíná být pomálu. Brzy přijde chladno a my na zmrzlinu ani nepomyslíme. Je tedy třeba si jí užít dokud je čas!
Co budete potřebovat (cca 6 kopečků):
- 250 ml smetany na šlehání,
- 50 ml zakysané smetany,
- 30 g třtinového cukru,
- 5 meruněk.
Meruňky s cukrem rozmixujeme dohladka. Smetanu vyšleháme dotuha a jemně do ni zamícháme meruňkovou dřeň se zakysanou smetanou. Směs nalijeme do vaničky a dáme na 6 hodin do mrazničky. Jednou za hodinu zmrzlinu zamícháme.
Pokud máte zmrzlinovač stačí rozmixovat meruňky, vše smíchat a zbytek zmrzlinovač zvládne sám.
Doba přípravy 15 minut + mražení s náročností 0/5.
Markét, zmrzka vypadá výborně. Letos meruňky na mrazáku bohužel nemám…
Měj hezký večer. Helena
Tak tenhle recept na zmrzlinu přilští léto zkusím 😉
Nela z blogu Růžová rtěnka