Mám-li mluvit o nádivkách sladkých pečiv, hraje u mě jasně prim tvaroh. Má láska k němu byla veliká a tak se stal nejčastější náplní, kterou během pečení používám. Díky tomu, že jsem vždy zaslepeně pekla pouze s tvarohem, opomíjela jsem jiné skvělé nádivky. Hlavně tedy mák a to je velká škoda! Ono je pravda, že příprava makové nádivky je ze všech nádivek nejnáročnější a to nejen z hlediska časové náročnosti, ale i schopnosti ji dobře ochutit. Na druhou stranu je pravda, že když se její příprava povede, je o skvělý zážitek postaráno!
Co budete potřebovat:
- 120 g máku,
- 3/8 l mléka,
- 40 g cukru,
- 5 g másla,
- 30 g žlutého perníku,
- tlučená skořice,
- citrónová kůra,
- 1 hořká mandle,
- 30 g rybízové zavařeniny nebo medu,
- 20 g čokolády.
Recept podle Sandtnerky:
Utlučený nebo umletý mák uvaříme s cukrem v mléce do měkka. Měkký mák utřeme v míse, přidáme máslo, strouhaný perník a tlučenou skořici, citrónovou kůru, hořkou mandli a kousek rybízové zavařeniny nebo medu a čokolády. Dobře umíchanou, studenou nádivkou potřeme nebo naplníme těsto.
Doba přípravy 30 minut + 1 hodina mletí s náročností 2/5.
Rozhodně vyzkouším! 🙂
Reading With Lucy
Koláčky vypadají skvěle! 🙂
Nela z blogu Růžová rtěnka