Když na mě dnes z lednice vykoukla zapomenutá mírně potlučená hruška, přemýšlela jsem nad jejím osudem. Přeci jen již po těch třech týdnech co čekala v lednici nevypadala moc vitálně na to, abychom ji jen tak snědli, ale vyhodit ji ? To by byla škoda!
V poslední době se čím dál více v kavárnách setkáváme s obrácenými koláči nejrůznějších druhů. Hodně jsme si oblíbili banánový a nebo ten s krvavými pomeranči. Jaká by však byla kombinace obráceného koláče s hruškami? Rozhodli jsme se to vyzkoušet a zavzpomínali na sedánky v newyorských kavárnách, které nám nezapomenutelně zůstaly v paměti. Mnohé nás totiž naučili. Do hlavy nám vryli nejen neuvěřitelně vláčná těsta, ale i skvělé kombinace chutí, kterými jsme se právě při přípravě této buchty nechali inspirovat.
Co budete potřebovat (na malý pekáč 20×25):
Na dno:
- 100 g třtinového cukru,
- 50 g másla,
- 20 ml vody,
- 1 velká hruška.
Na těsto:
- 250 g hladké mouky,
- 80 g třtinového cukru,
- 80 g másla,
- 5 g kakaa,
- 1/2 lžičky skořice,
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku,
- 1 sáček kypřícího prášku,
- 2 vejce,
- 100 ml mléka.
Postup:
- Hrušku omyjeme, oloupeme a rozkrojíme na čtvrtiny. Poté čtvrtkám vyřízneme bubáka a nakrájíme je na cca 0,5 cm tlusté plátky.
- Do kastrolku nasypeme cukr, přidáme máslo a vodu a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme, dokud se směs zcela nerozpustí a poté ji nalijeme na dno připraveného pekáče (Můžete použít i koláčovou formu nebo formu na chlebíček, záleží jen na vaší chuti. Formu nijak nemusíme vymazávat.). Na karamelovou vrstvu navrstvíme rovnoměrně hrušky a poté formu odložíme stranou.
- Nyní si připravíme těsto. Máslo vyšleháme s cukrem do husté bílé pěny. Poté do ni po jednom zašleháme vejce a směs necháme chvíli šlehat, aby nabyla hezky objemu. Mezitím si připravíme sypkou směs. Do velké misky prosejeme mouku, přidáme kakao, skořici, hřebíček a kypřicí prášek a vše promícháme. Nyní obě směsi spojíme, abychom získali kompaktní tuhé těsto, které na závěr naředíme tak, že do něj zašleháme mléko (Těsto by mělo mít lehce krémovou konzistenci, díky tomu nám půjde ve formě době rozetřít.)
- Těsto naneseme na karamelovou vrstvu a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 45 minut.
- Upečenou, ještě horkou buchtu nožem odřízneme od okrajů a poté ji opatrně obrátíme na prkénko, přičemž dávejte pozor, ať se nespálíte horkým karamelem, který bude na povrchu buchty.
Dnes jsem zkoušela poprvé, je to dezert přímo pro mne. Moc děkuji. Těsto mi krásně nakynulo a hrušky jsem krájela celé jen na plátky. Forma na chlebíček je ideální. 🙂
Moc děkujeme, tak to máme velikou radost!
Moc děkuji za skvělý recept! Opakovaně se k němu vracím – manžel tuto buchtu zbožňuje a to hrušky normálně nejí..
To máme velkou radost! Děkujeme!