Asi tu nemá smysl psát, že grilujeme už od března. Nejsme totiž takový blázni, abychom zde odkopali naši úchylku a byli tak terčem posměchu, že grilujeme i ve sněhu. Proto bych dnešní článek raději uvedla tím, že grilování je prostě fajn záležitost. Je to totiž skvělá příležitost, jak posedět s přáteli u dobrého jídla a navíc co si budeme povídat, v každém z nás je trochu toho pyromana, takže se u toho grilování můžete i šťourat v ohýnku. Věříme, že naši vášeň pro BBQ nesdílíme sami a proto, když je teď léto v plném proudu, rozhodli jsme se s Vámi podělit o naše, kouřem ovoněné nepleší speciality.
Co budeme potřebovat (na 6 burgerů):
Kdo nás čte už dlouho, ví jak burgery milujeme, takže co se týče výroby burger housek, koukněte na ně do receptu například ZDE.
Na maso:
- 700 g mletého hovězího,
- 700 g mletého vepřového,
- sůl,
- pepř,
- 120 g másla,
- 3 snítky oregana,
- 2 snítky saturejky,
- 1 větvička petrželky.
Na smetanový dip:
- 200 g zakysané smetany,
- 250 tučného tvarohu,
- paprika (koření),
- 5 stonků pažitky,
- 2 lžíce dijonské hořčice,
- olivový olej,
- pár kapek citrónu,
- sůl,
- pepř.
Mezi housku:
- 3 ks Sedlčanského Tupláku,
- 12 ks kozích rohů (naložených ve sladkokyselém nálevu na okurky),
- 1 červená cibule,
- 3 snítky saturejky,
- plnotučná hořčice.
Housky si můžete upéct podle neplešího receptu nebo je koupit v supermarketu. Pokud půjdete první, zdlouhavější cestou, musíte je upéct jako první a těsto na ně přichystat den dopředu. Současně je potřeba s předstihem cca 1 hodiny před samotnou přípravou burgerů, připravit i bylinkové máslo a smetanový dip.
Bylinkové máslo: Máslo smícháme s nadrobno nesekanou saturejkou, petrželkou a oreganem, vložíme jej na fresh folii, zatočíme ji a vyválíme do drobného válečku. Takovýto “buřtík” dáme na 1 hodinu uležet a vychladit do ledničky.
Smetanový dip: Smetanu smícháme s tvarohem. Přidáme papriku, na drobno nasekanou pažitku, hořčici, olej, trochu citrónu a dle chuti sůl a pepř. Vše pečlivě promícháme a dáme vychladit.
Burger maso: Obě mletá masa vložíme do mísy a spolu se solí a pepřem je dobře promícháme. Směs si rozdělíme na 12 stejných dílů a z každého dílu vypracujeme stejně velké cca 1 cm tlusté placky. Ztuhlé bylinkové máslo nakrájíme na 6 koleček a každé kolečko vložíme na polovinu masových placek. Placku s máslem přiklopíme plackou bez másla a konce stlačíme k sobě tak, aby se obě placky k sobě přilepili. Masa doupravíme do kulatého tvaru a uprostřed je opět stlačíme. Jde nám o to, aby maso bylo rovnoměrné (prostě se nebojte tam to máslo pořádně zatlačit). Masa naskládáme na talíř a můžou putovat na gril. Pečeme je na rozpáleném grilu 7 minut z každé strany.
Sedlčanský tuplák: Nejprve si přichystáme 6 čtverečků alobalu na zabalení sýra. Hermelín rozkrojíme na půl. Snítky saturejky přestříhneme na čtyřikrát. Doprostřed každého alobalu dáme jeden kousek saturejky a na ni položíme plísňovou částí rozkrojený hermelín. Na vrchní část hermelínu dáme další kousek saturejky a takto přichystaný hermelín alobalem zabalíme. Připravené hermelíny dáme na 7 minut na rozpálený gril.
Když máme housky, masa, tupláky i dip přichystány, můžeme se pustit do sestavení burgeru. Housky rozkrojíme a na chvilku je dáme rozpéct na gril. Poté spodní půlku housky natřeme plnotučnou hořčicí, položíme na ni maso na kolečka nakrájenou cibuli, kozí rohy, hermelín (tekutou částí dolů), smetanový dip a na závěr vrchní část housky.
Doba přípravy 1 hodina (+ 1 hodina příprava housek bez kynutí) s náročností 2/5.
Burgry máme rádi, občas také děláme. :o)
Hezký víkend přeji.