Vzpomínám na chvíle strávené na pohádkovém ostrově Mauricius. Na azurově modrý oceán, příjemný vánek, který od něj vál při našich procházkách i na jeho obyvatele, kteří každý den dokreslovali dojem, který jsme z tohoto místa získali. Setkávali jsme se s různými etniky, jimiž je tato země rozmanitá. Díky blízkosti Afriky se pyšní africkými obyvateli, ale i Kreoly a z historické nutnosti najímání pracovní síly i Indy. Právě oni jsou příčinou toho, že je místní kuchyně tak krásně pikantní a plná indických jídel se šmrncem Afriky.
Náročnost: Mírně náročné
Doba přípravy: 1 hodina
Co budete potřebovat (3 porce):
- 300 g červené čočky,
- 200 g krájených loupaných rajčat,
- 1 cibule,
- 2 stroužky česneku,
- 20 g čerstvého zázvoru,
- 1 bobkový list,
- 1/2 lžičky mletého koriandru,
- 1 lžička garam masala,
- 1 lžička kajénského pepře,
- 1 lžička kurkumy,
- 2 lžičky římského kmínu,
- sůl,
- 100 ml kokosového mléka.
Postup:
- Cibuli očistíme a nakrájíme na jemno. Poté ji necháme na na pánvi na troše oleje zesklovatět. Přidáme utřený česnek a vše promícháme. Nyní přidáme na kostičky nakrájený zázvor, koření (bobkový list, koriandr, garam masala, kajénský pepř, kurkuka, římský kmín) a vše promícháme. Na závěr přidáme rajčata a necháme směs 10 minut dusit.
- Než se směs udusí uvaříme si čočku. Čočku propláchneme a vaříme v 1/2 l vody 20 minut. Poté čočku přidáme k základu, vše promícháme a při mírné teplotě dusíme ještě dalších 30 minut. Směs po chvílích promícháváme, aby se nám nepřichytila.
- Na závěr do dhalu zlehka zamícháme kokosové mléko a můžeme podávat.
Naše nepleší cestopisná kuchařka je již na světě a ráda by byla u tebe doma! Chceš se na ní kouknout? KLIKNI ZDE