Čím více produkujeme receptů, tím více přátel za námi chodí s tím, že by chtěli něco z naší nepleší dílny ochutnat. Přeci jen, co si budeme povídat, fotky nastartují chuťové buňky spolehlivěji než pouhé řeči, a tak jsme postupem času naši zábavu z vaření rozšířili o zábavu z trávení času s našimi přáteli u sklenky dobrého vína a jídla, které jsme pro ně připravili.
Když v dubnu přiletěla naše argentinská kamarádka Natálie požádala jsem jí, zda nás nenaučí některý z jejich tradičních receptů. Dlouhé hodiny jsme tak strávili debatou a chutné argentinské kuchyni a společně vybrali pokrm zvaný Pastel de papa. Už přes internet se mi sbíhaly sliny a já se tak nemohla společného vaření dočkat. Pokrm, kterému Natálka přezdívá argentinské lasagne, totiž lahodí oku a jak jsme se sami mohli přesvědčit, jeho chuť okouzlí ne jednoho milovníka dobrého jídla!
Když v dubnu přiletěla naše argentinská kamarádka Natálie požádala jsem jí, zda nás nenaučí některý z jejich tradičních receptů. Dlouhé hodiny jsme tak strávili debatou a chutné argentinské kuchyni a společně vybrali pokrm zvaný Pastel de papa. Už přes internet se mi sbíhaly sliny a já se tak nemohla společného vaření dočkat. Pokrm, kterému Natálka přezdívá argentinské lasagne, totiž lahodí oku a jak jsme se sami mohli přesvědčit, jeho chuť okouzlí ne jednoho milovníka dobrého jídla!
Náročnost: Mírně náročné
Doba přípravy: 1,5 hodiny
Co budete potřebovat (4 osoby):
Doba přípravy: 1,5 hodiny
Co budete potřebovat (4 osoby):
- 500 g mletého hovězího,
- 500 g mletého vepřového,
- 3 velké cibule,
- 3 stroužky česneku,
- 4 vajíčka,
- 100 g zelených oliv,
- 2 rajčata,
- 2 kg brambor,
- mléko,
- máslo,
- 4 lžíce mleté papriky,
- sůl,
- pepř,
- třtinový cukr.
Postup:
- Jako první si nameleme maso. Maso nakrájíme na menší kousky a postupně jej proženeme mlýnkem do velké mísy (Tip: Namelte si maso sami, bude čerstvější než z obchodu. Když koupíte mleté maso v obchodě, nikdy jej nebudete mít tak čerstvé, jako právě připravené. Na čím menší kousky je totiž maso naporcované, tím rychleji se kazí. Neříkám, ať jej nekupujete, i my jej čas od času koupíme, ale je dobré si toto uvědomit.).
- Brambory oloupeme, nakrájíme je na menší kousky a dáme vařit do osolené vody, ve které je uvaříme do měkka. (Nezapomeňte do vody přidat trochu kmínu, nejen pro chuť, ale i pro zdraví. Kmín totiž neutralizuje škodlivý solanin, který brambory obsahují, a tak tam není jen tak nadarmo (obsahují jej hlavně zelené či klíčící brambory)).
- Vejce uvaříme natvrdo. Tak abyste dosáhli ideálního výsledku, kdy nejsou vejce uvnitř tekuté a přitom nejsou vysušené, ale mají oranžovo-žlutý střed, je dobré mít hodinu před samotnou přípravou vejce na lince, aby přijala pokojovou teplotu. V hrnci přiveďte vodu k varu a ve chvíli, kdy se vaří, vložte do ní vejce. To do vody neházejte, ať jej nenakřápnete, ale položte přes lžíci. Poté si stopněte 9 minut a po devíti minutách vejce slijte a zalijte studenou vodou, abyste zcela zastavili proces vaření. Když vychladnou, oloupeme je.
- Než se nám oboje uvaří, připravíme si všechny ostatní suroviny. Cibule očistíme a nakrájíme je nadrobno. Česnek utřeme a olivy nakrájíme na kolečka.
- Ve velké pánvi si rozpálíme olivový olej a cibuli na něm necháme zesklovatět. Poté přidáme utřený česnek a na pánvi jej orestujeme (nejlépe vám to pude tak, když na boku pánve odkryjete kus místa a tam vložíte připravený česnek, ten zlehka orestujete a poté zamícháte do sklovaté cibule).
- Nyní přišel čas do cibule zamíchat umleté maso. Maso dobře orestujeme a poté jej ochutíme kořením, tedy solí, pepřem a mletou paprikou. (Pokud je směs suchá, přidáme na kostky nakrájená rajčata, pokud je šťávy v pokrmu dost, rajčata přidávat nemusíte, jde jen o to, aby směs nebyla sypká a vše se tedy odvíjí od tučnosti masa.)
- Na závěr do směsi zamícháme pokrájené olivy a v kráječi na vajíčka nadvakrát překrojená vejce. Vše pořádně promícháme a urovnáme do velké zapékací mísy.
- Nyní si připravíme bramborovou kaši. Nejprve scedíme brambory. Poté zahřejme mléko, aby nám směs neochladilo. Nalijeme ho do uvařených brambor, přidáme na kousky nakrájené máslo a lehce vše rozšťoucháme, poté metličkovým mixérem umixujeme kaši. Kaši rovnoměrně rozprostřeme do pekáče na masovou směs a dobře ji uhladíme. Na závěr jí vidličkou uděláme malé rýhy. Kaši polijeme trochou rozpuštěného másla a mírně ji posypeme třtinovým cukrem.
- Takto připravený pekáč vložíme do trouby a necháme jej zapékat 30 minut na 160°C.
Více tradičních argentinských receptů z naší cesty po Argentině naleznete i s vyprávěním a recepty z dalších zemí v naší knížce. Naše nepleší cestopisná kuchařka je již na světě a ráda by byla u tebe doma! Chceš se na ní kouknout? KLIKNI ZDE