Zkoušení nových kombinací nás baví a tak do naší nejlepší kuchyně čas od času rádi pouštíme i trochu toho svěžího vánku, který tradiční českou kuchyni vymění za nejrůznější fúze a moderní recepty. Když jsme tedy při posledním nákupu narazili na žampiony portobello, bylo jasné, že je tam nemůžeme nechat a už cestou domů jsme se předháněli v tom, koho napadne ta nejlepší varianta na jejich přípravu. Nakonec jsme se shodli, že plněná portobella jsou už taková klasika, kterou bychom chtěli dnes vynechat, a proto jsme vsadili na vegetariánský burger, kde portobello bude hrát prim. Kouzlu domácích burgerů jsme propadli již dávno. Většinou je připravujeme na venkovním grilu, když pořádáme zahraní párty, ale protože dnes počasí grilování příliš nepřálo, zabydleli jsme se v kuchyni a hodili ho na pánev. V kombinaci s příjemnou chutí guacamole, česnekovou omáčkou, zeleninou a domácí houskou s mrkví, tak vznikla skvělá variace na vegetariánský burger, která osloví snad každého.
Co budete potřebovat (na 8 burgerů):
- 4 velká portobella,
- 2 avokáda,
- 4 rajčata,
- 1 červená paprika,
- salát,
- 5 ředkviček,
- citrón,
- chilli,
- pepř,
- sůl,
- kmín.
Housky na burgery upečeme podle receptu ZDE.
Žampióny portobello očistíme a nakrájíme je na 1 cm silné plátky. Nakrájené houby osolíme, opepříme a okmínujeme, poté je osmažíme z obou stran na oleji na pánvi.
Než se žampiony osmaží, připravíme si guacamole. Avokádo rozpůlíme, vydlabeme lžičkou a v misce vidličkou rozšťoucháme. Přidáme na drobno nakrájená rajčata bez jádřinců, šťávu z jednoho citronu a dle chuti sůl, pepř a chilli.
Dále si nakrájíme ředkvičky na malé plátky, papriku a naloupeme salát.
Housku v polovině rozkrojíme. Na spodní část naneseme pořádnou vrstvu guacamolle, osmažená portobella, papriku, salát, ředkvičky a celé zalijeme pořádnou porcí česnekové omáčky. Vše přiklopíme vrchní houskou a můžeme podávat.
Doba přípravy 3 hodiny + kynutí v lednici. Náročnost 2/5.