Je to až s podivem, ale dnešní výzva byla čistě v mojí režii. Markétka má totiž plné ruce práce s přípravou na sobotní Restaurant day a tak mi bez okolků oznámila, že k nedělní kávě určitě nic nepeče a jestli něco chci, tak si to mám udělat sám. Byl jsem z toho natolik zaskočen, že jsem se ani nezmohl na odpor a jelikož se nerad patlám se sladkým, pokusil jsem se doma najít alespoň nějakou tu sušenku z našich železných zásob. K mé smůle byly všechny tajné skrýše vymeteny a mě to tak donutilo postavit se výzvě a něco tedy upéct. Po koláčích pro Miloše zůstaly v lednici zbytky náplní a já se je rozhodl zužitkovat na mřížkovém koláči podle paní Sandtnerové. Zprvu běželo vše podle plánu. Dát přísady na těsto do robota, nebyl žádný problém, jenže potom začalo přituhovat! Robot dokončil svou práci a já v tom zůstal úplně sám. Dle očekávání mé těsto nebylo jako od babičky, ale spíše od Babici. Nějak mi to všechno překynulo a mé mřížky na koláči tak vytvořily téměř jednolitou plochu. Není však vždy vše tak jak to vypadá a ač můj koláč není žádný krasavec, jeho chuť byla tak dobrá, že se po něm jen zaprášilo a k mojí smůle to vypadá, že mě moje drahá žena bude nechávat péci častěji!
Co budete potřebovat:
- 80 g másla,
- 50 g cukru,
- 2 žloutky,
- citrónová kůra,
- vanilka,
- sůl,
- 20 g droždí,
- 1/4 l mléka,
- 380 g hladké mouky.
Recept podle Sandtnerky:
Do umíchaného másla, cukru a žloutků přidáme sůl, citrónovou kůru a vanilku. Pak tam nalijeme z droždí v mléce vykynutý kvásek a vlahé mléko, přisypeme mouku, vypracujeme měkké, lesklé těsto a dáme vykynouti. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 díly; první díl položíme na pomaštěný plech, roztlačíme jej na obdélník, potřeme připravenou nádivkou, buď zavařeninou nebo tvarohovou nebo makovou nádivkou, z druhého těsta uděláme kulaté tenké válečky a složíme ji na nádivku. Zavařeninu neb mák posypeme loupanými sekanými mandlemi, tvarohovou nádivku ozdobíme očištěnými hrozinkami a dáme koláč vykynout. Pak mřížky potřeme umíchaným žloutkem a koláč upečeme v horké troubě.
Koláč jsem udělal do formy kulaté a né hranaté a v tom byl veškerý ten kámen úrazu. Kulatá forma byla totiž o dost menší než ta hranatá a tudíž, abych všechno těsto zdělal, udělal jsem příliš mnoho mřížek a můj výtvor tak vykynul v téměř jednolitou placku. Pro příště to tedy hranatá forma jistí! Koláč jsem pekl v troubě předehřáté na 160 °C cca 30 minut.
Doba přípravy 2 hodiny s náročností 2/5.
Poznámky:
- Někdy je méně více! Pokud máte menší formu, nemusíte zdělat všechno těsto. Mohlo by se Vám totiž stejně jako mě stát, že Vám dílo vykyne v jednolitou placku.