ŽAMPIONOVÉ RIZOTO

5.4K
Od té doby, co jsme se s Frantou rozhodli proniknout do tajů food blogové sféry, mluví Franta o tom, že by se chtěl naučit vařit pravé italské rizoto. Nemá totiž dobré vzpomínky na svá školní léta, kdy ve školních jídelnách konzumoval sypké dusivé rizoto, které traumatizovalo snad každého z nás. Chtěl si ho tedy vyzkoušet, ale jak už to tak u nás bývá,  o zkoušení krémového rizota mluvil tak dlouho, až jsem to nevydržela a nakonec se do učení pustila sama. Pustila jsem se do toho vážně s chutí, ani mě totiž to klasické české rizoto nechutná a tato výzva, při které jsem vyzkoušela mnoho různých receptů, mi tak do naší kuchyně přinesla další skvělý recept. Po těch pár zkouškách jsem ho dovedla k dokonalosti a pokud tedy i vy toužíte po receptu na neodolatelné italské rizoto, jste tu opět správně.  
Co budete potřebovat (pro dvě osoby):
  • Drůbeží vývar,
  • 200 g rýže,
  • 2 kuřecí prsa,
  • 150 g žampiónů,
  • 80 g másla,
  • 1 dcl bílého vína,
  • 2 ks jarní cibulky,
  • 50 g parmezánu,
  • 2 lžíce zakysané smetany,
  • olivový olej,
  • lžička šafránu,
  • 10 kuliček černého pepře,
  • sůl.
V kastrolu přivedeme k varu vývar a než se začne vařit, rozpálíme si na pánvi olej, osmažíme na něm na kolečka nakrájenou jarní cibulku, na malé kousky nakrájené maso a na plátky nakrájené žampióny a když žampióny pěkně zezlátnou, přidáme rýži. Vše promícháme, zalijeme vínem, přidáme šafrán, sůl a drcený pepř a dusíme, dokud se víno nevstřebá do rýže. Poté po částech přiléváme naběračkou vývar a mícháme, dokud ho rýže nevcucne. Když je rýže měkká na skus, vmícháme zbytek másla, smetanu a nastrouhaný parmezán. Podle chuti přisolíme a opepříme.

Doba přípravy 40 minut s náročností 1/5.

Zapojte se do konverzace

  1. Má to šťávu! says:

    u risotta na italsky způsob je důležité, z jaké se to dělá rýže. Já používám Arborio nebo Carnaoli

  2. Taky me laka kremove rizoto zkusit…

  3. Krásný blog s krásnými recepty, sem budu ráda nakukovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena