Od té doby, co jsme se s Frantou rozhodli proniknout do tajů food blogové sféry, mluví Franta o tom, že by se chtěl naučit vařit pravé italské rizoto. Nemá totiž dobré vzpomínky na svá školní léta, kdy ve školních jídelnách konzumoval sypké dusivé rizoto, které traumatizovalo snad každého z nás. Chtěl si ho tedy vyzkoušet, ale jak už to tak u nás bývá, o zkoušení krémového rizota mluvil tak dlouho, až jsem to nevydržela a nakonec se do učení pustila sama. Pustila jsem se do toho vážně s chutí, ani mě totiž to klasické české rizoto nechutná a tato výzva, při které jsem vyzkoušela mnoho různých receptů, mi tak do naší kuchyně přinesla další skvělý recept. Po těch pár zkouškách jsem ho dovedla k dokonalosti a pokud tedy i vy toužíte po receptu na neodolatelné italské rizoto, jste tu opět správně.
Co budete potřebovat (pro dvě osoby):
- Drůbeží vývar,
- 200 g rýže,
- 2 kuřecí prsa,
- 150 g žampiónů,
- 80 g másla,
- 1 dcl bílého vína,
- 2 ks jarní cibulky,
- 50 g parmezánu,
- 2 lžíce zakysané smetany,
- olivový olej,
- lžička šafránu,
- 10 kuliček černého pepře,
- sůl.
V kastrolu přivedeme k varu vývar a než se začne vařit, rozpálíme si na pánvi olej, osmažíme na něm na kolečka nakrájenou jarní cibulku, na malé kousky nakrájené maso a na plátky nakrájené žampióny a když žampióny pěkně zezlátnou, přidáme rýži. Vše promícháme, zalijeme vínem, přidáme šafrán, sůl a drcený pepř a dusíme, dokud se víno nevstřebá do rýže. Poté po částech přiléváme naběračkou vývar a mícháme, dokud ho rýže nevcucne. Když je rýže měkká na skus, vmícháme zbytek másla, smetanu a nastrouhaný parmezán. Podle chuti přisolíme a opepříme.
Doba přípravy 40 minut s náročností 1/5.
u risotta na italsky způsob je důležité, z jaké se to dělá rýže. Já používám Arborio nebo Carnaoli
Taky me laka kremove rizoto zkusit…
Krásný blog s krásnými recepty, sem budu ráda nakukovat