Tak a je to zase tady! Dnes je svátek svatého Valentýna! Svátek ryze nečeský, nýbrž z anglosaských zemí s láskou osvojený. Všechny sice o něm zarputile tvrdíme, že ho neslavíme (jsme přeci Češi!), ale stejně každá v hlouby duše doufáme, že právě tento den donutí naše polovičky k tomu, aby dnes za námi přichvátali z práce s co největším pugetem růží. Ano, i já doufám, že dnes Franta někde sežene bílého koně a v převleku prince přiklusá s nějakým velmi romantickým darem. Je mi však jasné, že stejně jako uplynuté tři týdny, i tento den prožijeme v rytmu, který nám bude určovat náš vykutálený 22 denní Štěpánek. Místo romantické večeře nás tak čeká neutuchající dětský pláč a jediný, kdo se nají, bude ten náš melounek, který je věčně napojený na nonstop bar v podobě mého prsu. No jo, nikdo netvrdil, že to bude lehké! S naším drobkem v náručí však stejně tento den prožijeme zamilovaní jak nikdy!
Když jsme na podzim prvně zkoušeli domácí listové těsto, uchvátilo nás natolik, že bylo jasné, že se v naší kuchyni stane stálicí a dnešek je tak ideální čas na to, znovu tento recept oprášit!
Co budete potřebovat (na 15 ks kapsiček):
- 150 g másla,
- 150 g hl. mouky,
- 1 vajíčko,
- sůl,
- 2 lžíce citrónové šťávy,
- 3 lžíce vlažné vody,
- 150 g tvarohu,
- 100 g ovoce.
Mouku rozdělíme na tři díly. Jeden díl mouky spojíme se změklým máslem, zabalíme ho do fresh folie a necháme odležet několik hodin v ledničce do úplného ztuhnutí. Zbylé dva díly smícháme se špetkou soli, žloutkem, vlažnou vodou, citrónovou šťávou a vypracujeme v hladké těsto. Poté těsto rozválíme na pomoučeném vále. Následně jemně rozválíme i máslové těsto, a to přes fresh folii. Máslové těsto položíme na první těsto, do těsta ho zabalíme a dohromady rozválíme do obdelníku. Po délce těsto složíme natřikrát a dáme ho do studena odpočinout. Poté těsto znovu rozválíme a natřikrát přehneme. Tento proces opakujeme ještě dvakrát. Z rozváleného těsta vykrájíme vykrajovátkem srdce. Na polovinu srdcí naklademe tvaroh a ovoce dle chuti (já použila borůvky a maliny). Dbejte na to, aby náplně nebylo moc, aby byla pouze uprostřed a poté co ji přiklopíme nenaplněnými vykrájenými srdci, nemohla nám náplň vytéci. Okraje srdcí pomačkáme tupým nožem a naklademe na plech vyložený pečícím papírem. Taštičky pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C na 25 minut. Horká srdíčka jemně posypeme moučkovým cukrem a jen co mírně vystydnou, můžete je podávat.
Doba přípravy 1,5 hodiny s náročností 3/5.
Co jsme kuchtili na Valentýna vloni?
Ještě jsem nikdy domácí listové nedělala, ale chci to někdy zkusit. Je to strašně pracné, ale určitě to musí být výborné! A tyhle taštičky vypadají skvěle! 🙂
Days of Daysy
Jeeee tie vyzerajú dobre :))
LIFE IN PICTURES BY LU