Všichni známe Pepka námořníka, každý ho měl rád a každý věděl, že aby byl pořádný silák, tak jedl špenát, ale nikdo už neví, jakou jedl polévku. Jak říkaly naše babičky, polévka je totiž grunt a kdo jí nejí ten je špunt, takže Pepkova síla zajisté nespočívala pouze ve špenátu, ale také v polévce a my jsme se tak rozhodli odhalit tajemství námořnické polévky.
Co budete potřebovat:
- 150 g velkých bílých fazolí,
- 2 vepřové uzené nožičky nebo uzené malé kolínko nebo 100 g vařené kůže ze šunky,
- sůl,
- 50 g makaronů nebo suchých nudlí,
- 30 g slaniny,
- kávová lžička sekané zelené petrželky,
- jíška: 20 g másla, 10 g mouky.
Recept podle Sandtnerky:
Přebrané a vyprané velké fazole namočíme na 12 hodin do studené změkčené vody. Pak je postavíme na mírný oheň, hned k nim přidáme buď uzené vepřové nožičky, nebo malé uzené kolínko, a nebo vepřovou kůži ze šunky a vše vaříme. Jakmile fazole změknou, polévku posolíme a zavaříme do ní krátce řezané žloutkové makarony nebo nudle, jemně usekanou slaninu a zelenou petrželku. Pak polévku zahustíme řídkou máslovou jíškou a zahustíme. Nožičky, kolínko nebo kůži rozkrájíme na jemné nudličky a dáme zpět do polévky. Tuto polévku můžeme připravit také tak, že uvaříme fazole zvlášť prolisujeme je do polévky z nožiček a dále upravíme podle uvedeného předpisu.
Přebrané a vyprané velké fazole namočíme na 12 hodin do studené změkčené vody. Pak je postavíme na mírný oheň, hned k nim přidáme buď uzené vepřové nožičky, nebo malé uzené kolínko, a nebo vepřovou kůži ze šunky a vše vaříme. Jakmile fazole změknou, polévku posolíme a zavaříme do ní krátce řezané žloutkové makarony nebo nudle, jemně usekanou slaninu a zelenou petrželku. Pak polévku zahustíme řídkou máslovou jíškou a zahustíme. Nožičky, kolínko nebo kůži rozkrájíme na jemné nudličky a dáme zpět do polévky. Tuto polévku můžeme připravit také tak, že uvaříme fazole zvlášť prolisujeme je do polévky z nožiček a dále upravíme podle uvedeného předpisu.
Fazole se nám nedařilo uvařit. Trochu jsme si mysleli, že budou za hodinu hotové, ale ač jsme je měli pečlivě namočené 12 hodin, stejně jsme je museli vařit 3 hodiny. Byli jsme tedy rádi, že jsme s polévkou začali den předem, jinak bychom se asi nenajedli. Postup jsme v zásadě dodrželi tak jak káže paní Sandtnerová a s polévkou jsme byli velmi spokojení.
Doba přípravy 4 hodiny + 12 hodin máčení fazolí. Náročnost 2/5.
Wonderful post, love it! 🙂
Maybe follow for follow? 🙂
veronicalucy.blogspot.com
Jéjda jak tak koukám na první dvě položky ingrediencí, tohle by asi nebylo moc pro mě :/ škoda, vypadá ale hezky. To se musí nechat 🙂
MagicBeautyLife