V poslední době stále více zjišťuji, že mi potraviny z běžných obchodních řetězců nevyhovují. Posledně mě naprosto odbouraly banány z Tesca, které ač byly vesměs žluté a nazelenalé měli jen špičky, byly tak nezrálé, že se šlupka loupala od špupky a né od banánu. Banán byl tvrdý jak okurka a po nakousnutí člověku drhlo patro od jeho nedozrálosti. No prostě hrůza! A není to prvně! Rajčata děs! Brambory děs! Prostě vše na co si vzpomenu. Rezignovala jsem už i na chleby a proto jsem si je začala péci sama. Pekárnu jsem zabavila mamce, protože dle mého úsudku ji prostě nepotřebuje tak moc jako já a domácnost tak zásobím nejrůznějšími pečivy. Dnes Vám přináším tip na můj vychytaný domácí chlebík.
Co budete potřebovat:
- 550 ml vody,
- 400 g chlebové žitné mouky (mě se nejvíce ověřila Babičina volba),
- 150 g hladné mouky,
- 150 g špaldové mouky,
- 40 g másla,
- 2 plné lžičky soli,
- 1 lžička cukru,
- 40 g lněného semínka,
- 1 sáček suchého droždí.
Nejprve dám do pekárny vodu. Přidám kvásek. Poté všechny mouky. Dále přidám sůl, cukr a změklé máslo. Pekárnu nastavuji na klasic (3 hodiny pečení).
Chléb si samozřejmě můžete upéci i bez pekárny. Nejprve si připravte kvásek z trochy vody, droždí a mouky. Vedle v míse si promícháme mouku, semínka a sůl. Vše promícháme a postupně přidáváme za stálého míchání kvásek, zbylou vodu a máslo. Mícháme dokud nevznikne kompaktní hutné a pevné těsto (radím použít robota). Těsto necháme v míse kynout 1,5 h na teplém místě. Poté ho přendáme na plech vyložený pomoučeným pečícím papírem a necháme kynout přikryté utěrkou 30 minut. Pečeme na 180 °C 15 minut a poté snížíme na 140 °C a pečeme ještě minimálně 1 hodinu. Během pečení je dobré mít v troubě kastrolek s vodou a by byl chlebík dokonalý.
Doba přípravy 3 h a 15 minut s náročností 1/5 v pekárně a 2/5 v ruce.
S tou kvalitou, či spíš nekvalitou potravin musím jen a jen souhlasit. Pekárnu používám často, ráda vyzkouším i tento chlebík.
Přeji hezký den, Helena