Vaření se
Sandtnerkou je pro mě neustálým objevováním něčeho nového. Né snad že bych
prvně dělala lilek, to vůbec ne, lilek mám ráda a tak stejně jako cuketu či dýni
jej do své kuchyně zařazuji celkem pravidelně. Dnešek však byl pro mě nový tím,
že jsem získala o lilku nové informace. Lilek jsem totiž doposud stejně jako
cuketu řadila k tykvím. Lilek neboli baklažán však na rozdíl od cukety tykví
není. Je to ovoce, které prapůvodně pochází z Asie a nyní charakterizuje
především řeckou, tureckou a severoafrickou kuchyni. Je příbuzný bramboře a
rajčeti a tudíž s cuketou nemá prakticky nic společného. Cuketu mi však chuťově
trochu připomíná. Vidím zde rozdíl více méně jen v tom, že je oproti cuketě o něco
hořčí. To mu však na chuti vůbec neubírá ba naopak, stal se díky ní velmi
vyhledávaným po celém světe a i my jsme se ho dnes rozhodli vyhledat, abychom
mohli uvařit tento skvělý recept.
Sandtnerkou je pro mě neustálým objevováním něčeho nového. Né snad že bych
prvně dělala lilek, to vůbec ne, lilek mám ráda a tak stejně jako cuketu či dýni
jej do své kuchyně zařazuji celkem pravidelně. Dnešek však byl pro mě nový tím,
že jsem získala o lilku nové informace. Lilek jsem totiž doposud stejně jako
cuketu řadila k tykvím. Lilek neboli baklažán však na rozdíl od cukety tykví
není. Je to ovoce, které prapůvodně pochází z Asie a nyní charakterizuje
především řeckou, tureckou a severoafrickou kuchyni. Je příbuzný bramboře a
rajčeti a tudíž s cuketou nemá prakticky nic společného. Cuketu mi však chuťově
trochu připomíná. Vidím zde rozdíl více méně jen v tom, že je oproti cuketě o něco
hořčí. To mu však na chuti vůbec neubírá ba naopak, stal se díky ní velmi
vyhledávaným po celém světe a i my jsme se ho dnes rozhodli vyhledat, abychom
mohli uvařit tento skvělý recept.
Co budete potřebovat (pro 4 osoby):
- 4 větší lilky,
- 2 vejce,
- 80 g mouky,
- 125 ml oleje,
- sůl.
Na náplň:
- 20 g másla + 20 g másla na vymazání,
- 20 g cibule,
- 20 g zelené petržele,
- 1 zelená sladká paprika,
- 250 g vepřového masa,
- 250 g hovězího masa,
- 30 g slaniny,
- 2 lžíce dušené rýže,
- 3 lžíce zakysané smetany,
- 1 vejce,
- pepř,
- sůl.
Na vrch: 3 rajská jablíčka a 8 lžic zakysané smetany.
Recept podle Sandtnerky:
Neoloupané
baklažány nakrájíme na 1 cm silná kolečka, spaříme je slanou vodou a
dáme okapat. Potom každé kolečko máčíme v rozkvedlaném vejci, obalíme
moukou a v rozpáleném oleji usmažíme do růžova.
baklažány nakrájíme na 1 cm silná kolečka, spaříme je slanou vodou a
dáme okapat. Potom každé kolečko máčíme v rozkvedlaném vejci, obalíme
moukou a v rozpáleném oleji usmažíme do růžova.
Zvlášť
si připravíme náplň: V kastrolu na másle zpěníme ustrouhanou cibuli,
sekanou zelenou petržel a zelenou sladkou papriku. Do zpěněné
směsi přidáme umleté maso, usekanou slaninu, do měkka zvlášť udušenou
rýži, podle chuti směs osolíme, opepříme, zalijeme kysanou smetanou a
dusíme asi 30 minut. Potom směs odstavíme a zamícháme do ní vejce.
si připravíme náplň: V kastrolu na másle zpěníme ustrouhanou cibuli,
sekanou zelenou petržel a zelenou sladkou papriku. Do zpěněné
směsi přidáme umleté maso, usekanou slaninu, do měkka zvlášť udušenou
rýži, podle chuti směs osolíme, opepříme, zalijeme kysanou smetanou a
dusíme asi 30 minut. Potom směs odstavíme a zamícháme do ní vejce.
Čistý,
přiměřeně velký ohnivzdorný kastrol (v průměru 20 cm) lehce vymažeme
máslem, na dno naskládáme vrstvu smažených baklažánů a osolíme. Na ní
rozetřeme vrstvu náplně, pokapeme ji kyselou smetanou a opět dáme vrstvu
baklažánu a tak postupujeme dále až do naplnění kastrolu. Povrch
poklademe na plátky nakrájenými rajskými jablíčky. Celek pokapeme
kyselou smetanou a dáme péci do horké trouby 15 až 20 minut. Pokrm
podáváme v nádobě, ve které se pekl.
přiměřeně velký ohnivzdorný kastrol (v průměru 20 cm) lehce vymažeme
máslem, na dno naskládáme vrstvu smažených baklažánů a osolíme. Na ní
rozetřeme vrstvu náplně, pokapeme ji kyselou smetanou a opět dáme vrstvu
baklažánu a tak postupujeme dále až do naplnění kastrolu. Povrch
poklademe na plátky nakrájenými rajskými jablíčky. Celek pokapeme
kyselou smetanou a dáme péci do horké trouby 15 až 20 minut. Pokrm
podáváme v nádobě, ve které se pekl.
My
jsme se zcela řídili receptem, pouze jsme použili méně lilků (tři středně velké lilky) a místo
kastrolu jsme lilek pekli v klasické zapékací míse 30 cm velké. Směs jsme
pekli v troubě předehřáté na 160 C 30 minut.
jsme se zcela řídili receptem, pouze jsme použili méně lilků (tři středně velké lilky) a místo
kastrolu jsme lilek pekli v klasické zapékací míse 30 cm velké. Směs jsme
pekli v troubě předehřáté na 160 C 30 minut.
Doba přípravy 70 minut s náročností 2/5.