Úspěch se zajícem z minulé neděle nás přiměl k tomu vyzkoušet i druhý
recept, který paní Sandtnerová ve své knize nabízí a máme-li být
uprímní, sami ani nedokážeme říci, který z těch dvou receptů je
chutnější. Dnešní pokrm, tedy zajíc se smetanovou omáčkou, nám připomíná
svojí chutí divokou variantu poctivé české svíčkové a tak pokud jste
příznivcem pravé české kuchyni, rozhodně nebudete z tohoto receptu
zklamaní!
recept, který paní Sandtnerová ve své knize nabízí a máme-li být
uprímní, sami ani nedokážeme říci, který z těch dvou receptů je
chutnější. Dnešní pokrm, tedy zajíc se smetanovou omáčkou, nám připomíná
svojí chutí divokou variantu poctivé české svíčkové a tak pokud jste
příznivcem pravé české kuchyni, rozhodně nebudete z tohoto receptu
zklamaní!
Co budete potřebovat (5 osob):
- 1 zajíc,
- 80 g slaniny,
- 120 g másla,
- 150 g zeleniny (celer, mrkev, petržel),
- 100 g cibule,
- 8 zrnek pepře,
- 4 zrnka nového koření,
- 1 bobkový list,
- proutek tymiánu,
- 2 cm2 citronové kůry,
- 1/2 l kyselé smetany,
- 40 g mouky,
- citronová šťáva,
- sůl.
Recept podle Sandtnerky:
Odblaněný,
osolený mladý zaječí zadek prošpikujeme na nudličky nakrájenou,
osolenou slaninou (osolená se tak snadno netrhá). V pekáči rozpustíme
máslo a osmažíme do růžova na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu,
cibuli, celý pepř, nové koření, kousek tymiánu, bobkový list a kousek
citrónové kůry, zbavené bílého vnitřku. Přidáme připravený zadek se
slaninou, zalijeme trochou vývaru a pečeme po jedné straně do červena,
potom zadek obrátíme a upečeme z druhé strany do červena. Měkký zadek
naporcujeme, šťávu procedíme, z procezené zeleniny odstraníme všechno
koření a umeleme nebo ji jemně nasekáme a přidáme zpět do šťávy. Šťávu
zahustíme kyselou smetanou s rozmíchanou moukou a citrónovou šťávou a
povaříme i s naporcovaným zajícem. Pak zajíce vybereme na mísu, lehce
polijeme omáčkou a zbylou podáváme v omáčníku.
osolený mladý zaječí zadek prošpikujeme na nudličky nakrájenou,
osolenou slaninou (osolená se tak snadno netrhá). V pekáči rozpustíme
máslo a osmažíme do růžova na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu,
cibuli, celý pepř, nové koření, kousek tymiánu, bobkový list a kousek
citrónové kůry, zbavené bílého vnitřku. Přidáme připravený zadek se
slaninou, zalijeme trochou vývaru a pečeme po jedné straně do červena,
potom zadek obrátíme a upečeme z druhé strany do červena. Měkký zadek
naporcujeme, šťávu procedíme, z procezené zeleniny odstraníme všechno
koření a umeleme nebo ji jemně nasekáme a přidáme zpět do šťávy. Šťávu
zahustíme kyselou smetanou s rozmíchanou moukou a citrónovou šťávou a
povaříme i s naporcovaným zajícem. Pak zajíce vybereme na mísu, lehce
polijeme omáčkou a zbylou podáváme v omáčníku.
Zajíce
jsme si den předem prošpikovali a naložili s pepřem, solí a citronovou
šťávou do pekáče. Druhý den jsme již postupovali osmažením zeleniny
stejně jako paní Sandtnerová. K malé změně u nás pak došlo ve fázi, kdy
se zahušťuje šťáva smetanou. Přeci jen 1/2 litru smetany nám přišlo
poněkud dost a tak jsme použili pouze 200 g zakázané smetany a 100 ml
klasické smetany na šlehání, stejně jak jsme zvyklí ze svíčkové. Šťávu
jsme necedili, jen vybrali koření a umixovali a již jsme nepřidávali
šťavu z citronu, protože jsme ji použili do naložení den předem.
jsme si den předem prošpikovali a naložili s pepřem, solí a citronovou
šťávou do pekáče. Druhý den jsme již postupovali osmažením zeleniny
stejně jako paní Sandtnerová. K malé změně u nás pak došlo ve fázi, kdy
se zahušťuje šťáva smetanou. Přeci jen 1/2 litru smetany nám přišlo
poněkud dost a tak jsme použili pouze 200 g zakázané smetany a 100 ml
klasické smetany na šlehání, stejně jak jsme zvyklí ze svíčkové. Šťávu
jsme necedili, jen vybrali koření a umixovali a již jsme nepřidávali
šťavu z citronu, protože jsme ji použili do naložení den předem.
Doba přípravy nám tentokrát zabrala 3 hodiny a náročnost hodnotíme na 3/5.
Poznámky:
- Maso je vždy dobré naložit den předem.
- 1/2 litru smetany nám přišlo zbytečně moc a tak jsme použili pouze 200 ml doředěné klasickou smetanou na šlehání.
- Tento recept považujeme za slavnostní a velmi delikátní. Pokud budete mít možnost opatřit si zajíce, neváhejte!