Zase je tu středa a ani tentokrát o Sandtnerovskou výzvu nepříjdete. Středa je pro nás, jakožto pro většinu lidí, pracovním dnem a tak si na tento den snažíme vybírat jídla, která jsou jednoduší a narozdíl od honosných nedělních jídel lehce stravitelná. Právě z tohoto důvodu jsme si vybrali primárně zeleninový recept na plněnou kapustu, který vypadal celkem jako lehká letní večeře. Zdání však někdy klame! V Liberci jsme oběhali snad všechny obchody, ale nenašli jsme žádnou kapustu, která by byla menší než fotbalový míč. Chuť na kapustu byla však veliká a tak jsme brali to co bylo. No jo hold jsme vytvořili jídlo, kterým můžeme pohostit celou vesnici!
Co budete potřebovat:
- 1 kapusta,
- 60 g másla,
- 20 g cibule,
- 80 g rýže,
- 150 g šunky,
- 100 g pečeného vepřového nebo telecího masa,
- 1 vejce,
- 3 zrnka pepře,
- 30 g strouhanky,
- sůl.
Recept podle Sandtnerky:
Menší hlávku mladé kapusty opereme, rychle spaříme, listy poněkud rozložíme. Zatím si udusíme do měkka na osmažené cibulce trochu spařené rýže, nasekáme šunku a zbytky pečeného masa. Vše smícháme s vajíčkem, osolíme, opepříme a kapustu napníme za každým listem. Naplněnou kapustu vložíme do vypraného organtinu nebo čisté vlhké utěrky, zavážeme, vložíme do slané, vařící vody vaříme 1 hodinu. Pak kapustu zbavíme organtinu, posypeme ji strouhankou usmaženou na másle a kolem ji ozdobíbe sekanou šunkou. Starší kapustu (v zimě) dříve ve slané vodě povaříme a pak plníme a vaříme.
Jelikož jsme měli oproti paní Sandtnerové několikánásobně větší kapustu, museli jsme navýšit i objemy ostatních surovin. Postup jsme však zcela dodrželi a nemáme k němu žádné výtky.
Doba přípravy 120 minut s náročností 2/5.
Poznámky:
- Nebojte se směs pořádně osolit a opepřit, obří kapusta spoustu chuti pohltí.