Nebyl bych to já, abych si opět nevydobyl něco s cibulí a co takhle při neděli udělat z cibule? Otevřel jsem Sandtnerku a tam cibulová omáčka! Nevěřil jsem vlastním očím, srdce mi zaplesalo a já se tak mohl s chutí dát do vaření tohoto chutného pokrmu. Trochu jsem se sice pral s bešamelem, který mi znepříjemňoval estetickou vizáž omáčky, ale na druhý pokus jsem to už dal a výsledek stál za to!
Co budete potřebovat na omáčku:
- 25 g másla,
- 30 g mouky,
- 30 g cibule,
- sůl,
- 3 zrnka pepře.
Recept podle Sandtnerky:
Z másla a mouky si připravíme jíšku, přidáme cibulku a jíšku upražíme do žluta. Pak ji zředíme vývarem nebo osolenou vodou a dobře povaříme. Před podáváním opepříme.
Postup vypadá jednoduše a já se jím řídil. Po přidání vývaru (500 ml) mi však omáčka udělala moučné hrudky, které prostě nešli rozmíchat. Udělal jsem totiž chybu v tom, že jsem vývar přidal na jednou, lepší je ho přidávat po menších dávkách. S cílem hrudky zlikvidovat jsem tedy omáčku přecedil přes sítko, a kdyby mě u toho Markéta nechytila, nic by nepoznala.
Abychom omáčku nejedli samotnou, uvařili jsme si ráno v osolené vodě hovězí plec (táhli do měkka na mírném ohni 4 hodiny) a následně přichystali podle paní Sandtnerové Karlovarský knedlík.
Co budete potřebovat na Karlovarský knedlík:
- 70 g másla.
- sůl,
- 6 vajec,
- 1/2 litru mléka,
- 560 g mouky,
- 200 g housky.
Recept podle Sandtnerky:
Máslo utřeme se solí do pěny, přidáme žloutky, jeden po druhém, po lžících mléko a mouku. Do umíchaného těsta přidáme na másle usmažené, na kostičky nakrájené housky a z bílků tuhý sníh. Těsto vlijeme do máslem potřeného ubrousku, zavážeme dvakrát nad sebou a knedlík dáme vařit do osolené vroucí vody a vaříme jej ve slané vodě 1 hodinu. Uvařený knedlík nití nakrájíme a podáváme máslem politý k jemnějšímu masu.
Pokud budete postupovat stejně jako my podle návodu paní Sandtnerové, úspěch máte zaručen! Je však dobré si uvědomit, že na rozdíl od ní, my žijeme v moderní době, a tak jsme knedlík nevařili v potřeném ubrousku, ale nalili jsme ho do fresh folie a uzlíkem zavázali. Navíc jsme pocítili rozdíl v tom, že nevlastníme velké hrnce, a tak jsme museli z těsta udělat tři menší knedlíky. Pokud jste na tom stejně, vařte knedlíky pouze 30 minut, jinak se vám zdrcnou stejně jako nám, když jsme je dělali prvně!
To vypadá úžasně.