Pokud dnes potřebujete uvařit něco nenáročného, něco co jí snad úplně každý a hlavně něco co je velmi chutné, tak vám gratulujeme, našli jste ten pravý recept! Dnešek se sice jako již tradičně opět nese v duchu vaření podle Sandtnerky, ale i přesto jste tu správně. Po našich předešlých trápeních se Sandtnerčinými recepty, mezi nimiž byly některé opravdu náročné, jsme dnes k našemu udivení nalezli recept, který je snad úplně bez práce. Strčit něco do trouby a zapnout jí, je to nejjednodušší co může být a nám se to povedlo!
Co budete potřebovat na kuře:
- 2 kuřata,
- 100 g másla,
- 40 g slaniny,
- sůl.
Co budete potřebovat na kaši:
- 700 g brambor,
- 100 g másla,
- 200 ml mléka,
- kmín,
- sůl.
Recept podle Sandtnerky:
Pěkná mladá kuřata oškubeme nebo opaříme, vykucháme, vypereme, utěrkou osušíme, navrch i uvnitř osolíme, vyplníme máslem, křidélka zkřížíme a nožičky přivážeme k tělu. Na pekáči rozehřejeme máslo, kuřata do něj vložíme, nejprve prsíčky dolů, polijeme je máslem a dáme péci do trouby. Když se šťáva vydusí, podlijeme vařící vodou a za častého polévání a potírání máslem pečeme do červena. (Mezi pečením obrátíme, aby i na druhé straně zčervenala.) Kuřata může na prsíčkách prošpikovat na nudličky nakrájenou slaninou.
Po předchozích zkušenostech, kdy jsme rodičům naservírovali mírně chlupaté kuře, jsme tentokrát kuře řádně zkontrolovali a doškubali místy se nacházející chloupky. Poté jsme už postupovali podle návodu a kuře nechali na pospas pečící troubě. Pekli jsme ho v troubě vyhřáté na 180 °C 30 minut a po obrácení kuřete troubu přihřáli na 200 °C a pekli dalších 30 minut. Mezi tím jsme si k němu připravili kaši z brambor uvařených v osolené vodě s kmínem. Ke scezeným bramborám jsme přidali máslo a ohřáté mléko, vše metlovým mixérem ušlehali a dochutili solí. Věříme, že i vám tato varianta kuřete poskytne rychlý a chutný chod nejen pro vás, ale i pro vámi pozvanou návštěvu.
Poznámky:
- I koupené kuře je potřeba dooškubat! Když
jsme kuře pekli prvně, trochu nezkušeně jsem zapomněli, že i přestože
je kuře koupené již oškubané a vykuchané, občas na něm zůstanou chloupky
a tak je potřeba ho dooškubat. - Kuře je hotové, když jde dobře od kosti. Když kouknete do trouby tak by mělo mít nožky pořádně roztažené a povolené.
Doba přípravy 1,5 hodiny s náročností 1/5. Množství vydá pro 5 osob.