Musím přiznat, že název tohoto pokrmu je poněkud matoucí. Ač jednoznačně svádí k tomu hledat v tomto řízku svého holandského příbuzného, pravda je poněkud jinde. Holanďan je totiž Čech jako poleno! S Holandskem jej spojuje jeho chuť, která je provoněná sýrem holandského původu, jež pochází ze slavného nizozemského města Gouda. No a právě ta mu dodává šarm cizince, který jej dělá tak jedinečným.
Náročnost: středně náročné
Doba přípravy: 1 hodina + 8 hodin naložení masa
Co budete potřebovat (na 4 porce):
- 750 g mletého vepřového bůčku,
- 200 g sýru gouda,
- 1 vejce,
- pepř,
- sůl,
- mléko na namočení,
- trojobal: hladká mouka, 2 vejce, strouhanka.
Na kaši:
- 650 g brambor,
- 250 g celeru,
- 100 g másla,
- 200 ml mléka,
- sůl.
Postup:
- Aby byl holanďan dokonalý, je nejlepší si připravit vlastní mleté maso, které připravujeme z bůčku. Budete jej mít krásně čerstvé a zároveň si sami určíte, co vše chcete do směsi namlet. Namleté maso vložíme do mísy a zalijeme jej mlékem. Poté směs promícháme, pořádně uhladíme, přikryjeme a necháme přes noc odležet. Mléko masu odebere tučnost a zjemní ho, uvidíte, že takto bude holanďan ještě chutnější.
- Druhý den maso scedíme, pokud je to třeba. Maso totiž mléko nasákne a maso následně změkčí. K němu přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, vejce, pepř, sůl, vše promícháme a necháme chvíli odpočinout, aby se chutě spojily. (Do směsi můžete přidat ještě nadrobno nakrájenou petrželku, ale tradiční verze je připravována bez ní.)
- Než si maso odpočine připravíme si kaši. Brambory a celer oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Poté je vložíme do hrnce s vodou, osolíme je, okmínujeme a vaříme 25 minut do měkka.
- Nyní si připravíme trojobal. Do jedné misky nasypeme hladkou mouku, do druhé vyklepneme 2 vejce, přidáme 3 lžíce mléka, abychom získali více hmoty a rozkvedláme je. Do třetí misky nasypeme strouhanou housku.
- Z masové směsi vytravujeme “karbanátky”. Směs je měkká a mazlavá, proto vám tvarování půjde nejlépe, když si připravíme misku s vodou a před tvarováním si vždy ruce namočíte a poté tvarujete. Holanďan poté obalíme v trojobalu. Nejprve mouka, pak vejce a nakonec strouhanka. Připravené řízky smažíme v rozpáleném oleji na pánvi do zlatova (cca 8 minut za každé strany).
- Uvařené brambory s celerem scedíme, přidáme máslo a ohřáté mléko a vše metličkami umixujeme dohladka.
- Holandský řízek podáváme s kaší a kyselou okurkou.
Občas mi vadí, jak se holandský řízek řadí do hospodských jídel, když se jedná o tak dobré jídlo a dá se mu vtisknout šmrnc.