Při každé naší nepleše se snažíme ukuchtit nejen dobré a chutné jídlo, ale zároveň i vařit tak, abychom zužitkovali všechny použité suroviny do nejmenšího detailu. Nic prostě nesmí přijít na zmar! Samozřejmě se nejedná o to, dát do jídla vše co nakrojíme, ale o to, aby toho do koše přišlo co nejméně. Když jsme se tedy v neděli opět pustili do další Sandtnerkovské výzvy, tentokrát s uzenými žebry, bylo jasné jaký recept zvolíme ve výzvě následující. S cílem zužitkovat vývar z uzených žeber, jsme dnes vsadili na pořádně prouzenou polévku, která má říz!
Co budete potřebovat:
- 1 1/2 l polévky z uzeného masa (tedy vývaru z žeber),
- 80 g zeleniny,
- 35 g másla,
- 40 g krupice,
- 15 g mouky (my použili hladkou),
- 12 ml mléka,
- vejce,
- petržel,
- sůl,
- pepř.
Recept dle Sandtnerky:
Uzenou polévku připravujeme obyčejně, vaříme-li uzené maso. Kupříkladu na knedliky s uzeným masem. Přitom vždy přiblížíme, abychom měli chutné maso, a proto ho vkládáme do vařící vody, takže polévka je méně chutná. Pro lepší chuť upravíme uzenou polévku takto: z uvařeného masa polévku procedíme, podle chuti osolíme, přidáme do ní na nudličky nakrájenou zeleninu, máslovou jíšku a na másle usmaženou krupici a polévku vaříme jen tak dlouho, dokud zelenina nezměkne. Poté umícháme v polévkové míse v mléce vejce, sekanou zelenou petrželku a za stálého míchání k do mísy nalijeme polévku a podáváme.
Jak píše paní Sandtnerová, vývar z uzeného masa není příliš chutný a proto jsme ho dle jejího návodu dochutili solí a k našemu uspokojení přidali i trochu pepře. Jako zeleninu jsme použili 40 g mrkve a 40 g celeru. Máslovou jíšku jsme připravili stejně jako v minulé polévce z 15 g másla, 15 g mouky a zhruba 12 ml mléka. Až na tyto tři pidi změny se dá říci, že tento recept jsme připravovali přesně dle jejího návodu a tím, že chuť polévky považujeme za velmi dobrou, nemáme k němu žádné vylepšující poznámky.