Kdo by nemiloval hranolky? Já myslím, že je má rád každý a ten kdo je nejí na tuny si je rád dopřeje alespoň jednou za čas v restauraci! Sama musím přiznat, že je mám velmi ráda. Co si však budeme nalhávat, příliš zdravé nejsou, a tak pokud si je mám dopřát, snažím se o jejich přípravu spíše doma, z čerstvých brambor, než abych si je koupila ve fast foodu. No jo, jenže kdo někdy k domácí přípravě hranolků přistoupil, jistě dobře ví, že je poměrně složité dosáhnout té tížené křupavosti.
Dnes bych Vám proto ráda prozradila jeden malý trik na křupavé hranolky, které voní po Itálii.
KŘUPAVÁ SRDÍČKA
Co budete potřebovat
- 5 velkých brambor varný typ C
- 50 g polenty
- 50 g parmezánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- kmín
- sůl
Postup
- Do menšího hrnce nalijeme studenou vodu.
- Brambory oškrábeme a nakrájíme na 1,5 cm silné plátky, ze kterých vykrájíme menším vykrajovátkem srdíčka. Tato srdíčka poté postupně během vykrajování vkládáme do hrnce s vodou. Díky tomu zabráníme, aby nám nečernala.
- Když máme ze všech brambor vykrájené tvary, v hrnci je propláchneme a vodu slijeme abychom se zbavili přebytečného škrobu. Poté je opět zalijeme vodou, přidáme sůl a kmín a dáme vařit. Nevařte je však dlouho abyste je nerozvařili na kaši, stačí pár minut (Čas vaření přizpůsobte velikosti tvaru, já vařila 4 minuty.).
- Než se bramborová srdíčka uvaří,připravíme si směs na obalení. Do misky nasypeme polentu, najemno nastrouhanýparmazán a rozmarýn a vše promícháme.
- Ve větší pánvi rozpálíme olej nebo sádlo.
- Uvařené brambory scedíme a na ještě horkénasypeme připravenou směs. Hrnec přikryjeme poklicí, rychle cloumáním v hrncisměs promícháme tak, aby se jí srdíčka hezky obalili a poté je hned osmažíme v napánvi rozpáleném tuku.
- Během smažení se vedlo plotny připravíme misku, kterou vyložíme papírovou utěrkou. Usmažené srdíčka do ní postupně odkládáme. Utěrka nasaje přebytečné tuk a srdíčka nebudou tolik mastná.
- Na závěr srdíčka osolíme a můžeme konzumovat.