Jako malá jsem kompoty milovala. Mamka je vždy připravovala z toho co se urodilo na zahradě a my pak po celý rok měli z čeho čerpat. Největší zásobu vždy představovaly třešňové kompoty, které byly nejlepší variantou pro to, jak zužitkovat urozené třešně a hlavně byly výborným vyprošťovákem při nepříjemných nemocech. Když jsem byla nemocná byly u nás kompoty na denním pořádku a to nejen tyto zavařované, ale hlavně i ty čerstvé, které jsem si v posledních letech tolik oblíbila.
Když František nedávno připravoval islandský rebarborový koláč s tymiánem, vzpomněla jsem si na jeden skvělý kompot, který jsme na Islandu ochutnali. Byl také z rebarbory a kromě ní byl také krásně provoněný pomeranči. Vyzkoušejte tuto výtečnou islandskou kombinaci ve formě vynikajícího rebarborového kompotu a zužitkujte rebarboru, dokud je ještě mladá.
Náročnost: nenáročné
Doba přípravy: 30 minut
- 10 minut příprava surovin,
- 20 minut vaření.
Co budete potřebovat (na 4 porce):
- 300 ml vody,
- 250 g rebarbory,
- 150 g jahod,
- 2 bio pomeranče,
- 100 g cukru,
- 1 skořice,
- 1 hvězdička badyánu,
- 250 g skyru.
Postup:
- Rebarboru omyjeme, oloupeme ji slupku a nakrájíme ji na 2 cm dlouhé kousky.
- Pomeranče vyfiletujeme. (Filetování provádíme tak, že oloupaný pomeranč po celém jeho obvodu ořízneme od slupky a bílé dužiny a poté po jednom vyřízneme z pomeranče každý stroužek.)
- Dužinu, která po filetování pomerančů zůstala vyždímeme do většího hrnce tak, abychom z ní získali co nejvíce šťávy.
- Kůru z 1/2 pomeranče zbavíme bílé dužiny a nakrájíme ji na velmi tenké plátky.
- Jahody nakrájíme na čtvrtky.
- Nakrájenou kůru vložíme do hrnce ke šťávě. Přidáme cukr a kůru v něm necháme zkaramelizovat. Trvá to cca 4 minuty.
- Poté do hrnce přidáme rebarboru, pomeranč, jahody, skořici a badyán. Vše promícháme, zalijeme vodou a směs 5 minut povaříme.
- Kompot nandáme na hlubší talířek, na vrch položíme lžíci skyru a ještě teplý podáváme.