Vždy když nevím, co připravit na rychlou večeři, vzpomenu si na své dětství, kdy mi taťka doma připravoval omeletu ze surovin, které právě našel v ledničce. Na pánvi osmahl bylinkami doladěný zeleninový základ s cibulí a zalil jej načechranými vajíčky. Pak už je jen přiklopil pokličkou a chvíli před koncem na vejce pokladl plátkový sýr. Stačilo pár minut, aby mi mohl s láskou naservírovat tento rychlý pokrm a ať už jej připravil s čímkoliv, pokaždé jsem se olizovala až za ušima. Jo to byly časy! I teď po těch letech občas připravuji omeletu co dům dal, častěji však experimentuji s tím, co do nich dám. Mnohdy jsou právě odrazem našich vzpomínek z cest a kombinací netradičních chutí.
Dnes jsem vsadila na vzpomínku na naši poslední dovolenou, kdy jsme během přestupu v Římě narazili na zajímavou kombinaci chutí máty a jarního hrášku a dnes jsem ji tak odrazila v přípravě této italské omelety.
Dnes jsem vsadila na vzpomínku na naši poslední dovolenou, kdy jsme během přestupu v Římě narazili na zajímavou kombinaci chutí máty a jarního hrášku a dnes jsem ji tak odrazila v přípravě této italské omelety.
Náročnost: Nenáročné
Doba přípravy: 30 minut
- 5 minut příprava surovin,
- 10 minut příprava základu na pánvi,
- 15 minut závěrečná příprava frittaty.
Co budete potřebovat (na jednu frittatu o průměru 26 cm):
- 1 červená cibule,
- 1 malá cuketka,
- 20 lusků hrášku,
- 2 větvičky máty,
- 5 vajec,
- 100 ml mléka,
- 20 g parmazánu,
- sůl,
- pepř.
Postup:
- Nejprve si připravíme zeleninu na základ frittaty. Hrášky vyloupeme z lusků. Cuketu omyjeme, podélně přepůlíme, každou půlku opět po délce přepůlíme a nakrájíme na malé plátky. Cibuli očistíme, podélně přepůlíme a nakrájíme na plátky.
- Na pánvi rozpustíme trochu másla nebo ghí a cibuli na něm necháme zesklovatět. Poté přidáme cuketu a hrášek a zeleninu necháme chvíli restovat.
- Než se zelenina orestuje připravíme si vejce. Do větší misky vyklepneme celá vejce, přidáme mléko, na drobno nakrájenou mátu a dle chuti sůl a pepř. Vše kvedlačkou načechráme a orestovanou zeleninu touto směsí rovnoměrně zalijeme. Frittatu přiklopíme poklicí a necháme ji 10 -15 minut smažit při mírné teplotě.
- Po po této době na frittatu nastrouháme parmazán a necháme jej ještě pár minut roztéct, když je frittana na povrchu zatáhlá, máme hotovo.