Miluji nudlové saláty a nechápu, že jsme si je doma nedělali už dříve. Lásku k nim mi prvně vnukla cesta na Maledivy. Zde jsme si je dopřávali každý den jako předkrm na hotelovém menu, a když jsme pak o pár let později navštívili Japonko, láska k nudlovým salátům se ještě více prohloubila. Právě zde jsme totiž propadli soba nudlím, a obě tyto naše vášně tak spojili v jedno.
Soba nudle
Soba jsou nudle pocházející z Japonska. Jsou vyráběné z pohankové mouky, která jim dává nejen typickou chuť, ale i typicky tmavou barvu. Mají své místo ve studené i teplé kuchyni, díky čemuž se těší oblibě po celém světě. Dnes je použijeme do salátu, který by mohl reprezentovat nejen Japonsko, ale i mnoho dalších států prosluněné Asie.
ASIJSKÝ SALÁT ZE SOBA NUDLÍ
Co budete potřebovat
Na dressing
- 60 ml sezamového oleje
- 60 ml olivového oleje
- 60 ml sojové omáčky
- 50 ml rýžového octa lze nahradit 45 ml bílého vinného octa
- 15 g medu
- 20 g čerstvého zázvoru
- ½ lžičky chilli vloček
- mletý černý pepř
- sůl
Na salát
- 150 g soba nudlí v neuvařeném stavu
- 150 g červeného zelí
- 150 g bílého zelí
- 1 červená kapie
- 1 mrkev
- 2 jarní cibulky pouze nať
- 150 g edamame gramy odpovídají vyloupanému množství (je to zhruba 250 g lusků)
- 1 chilli paprička
- 100 g kešu oříšků
- 20 g černých sezamových semínek
- čerství koriandr
Postup
- Jako první si připravíme dresing, aby se jeho chutě stihly hezky proležet. Sezamový a olivový olej nalijeme do velké mísy. Přilijeme sójovou omáčku, ocet a med a vše dobře promícháme. Zázvor očistíme a prolisujeme tak, abychom z něj získali šťávu (Například za pomoci lisu na česnek.). Tuto šťávu přilijeme dodressingu. Na závěr omáčku dochutíme chilli, pepřem a solí.
- Nyní si připravíme zeleninu. Obě zelí očistíme a najemno nakrouháme. Pak ho v rukou lehce pomačkáme. Papriku zbavíme jadřince a nakrájíme ji na nudličky. Mrkev očistíme a nakrájíme na jullienne (na nudličky). Nať jarní cibulky nakrájíme na kolečka. Edamame uvaříme dle návodu a vyloupeme. Vše vložíme do misky a dobře promícháme, aby zelenina byla rovnoměrně rozložená.
- Kešu lehce opražíme na pánvi (Od kešu na rozpálené pánvi neodcházejte, ořechy se praží velmi rychle a mohly by se Vám vmžiku spálit, proto je několikrát během pražení vařečkou promíchejte.).
- Nudle uvaříme, scedíme je a zalijeme studenou vodou, abychom je zchladili a zastavili tak proces vaření. Pak je přidáme do misky s dresingem. Vše dobře promícháme, aby dresing nudle hezky obalil. Poté k nudlím přisypeme promíchanou zeleninu a opražené kešu ořechy. Vše dobře promícháme.
- Koriandr omyjeme, otrháme listy a lehce je pokrájíme. Pak jimi posypeme salát a na závěr jej dozdobíme sezamovými semínky.
Poznámky
Mnoho dalších receptů, které jsme si přivezli z naší cesty po Japonsku obohacené o mnoho zajímavých poznatků naleznete v naší druhé cestovatelské kuchařce. Recepty jsou doplněny o vyprávění o zemi, místní kuchyni a zajímavostech, které jsme se zde díky naší japonské kamarádce Chie dozvěděli. V knize také najdete vyprávění a recepty z dalších 8 zemí. Chceš se na ní kouknout? Knikni ZDE