Pasta alla VODKA? Ano, opravdu čtete správně! Dnes Vás vítám u receptu, ve kterém budeme používat vodku. Někteří se v tomto momentu možná leknou, někteří zajásají. Já jsem při prvním setkání s tímto pokrmem patřila do první z možností. Hned poté, co jsem pasta alla vodka ochutnala, jsem se přehoupla do skupiny druhé. Až tento recept ochutnáte, určitě se také zařadíte mezi jásavce!
Pasta alla vodka. O to je?
Pasta alla vodka jsou těstoviny s rajčatovou omáčkou, u jejich přípravy se používá vodka, lihovina vyráběná z obilí, brambor nebo melasy. Právě vodka dává omáčce ten správný říz, který si zamilujete. Ale nebojte! Omáčka je současně zjemněná trochou smetany, díky čemuž je chuťově dokonale vyvážená, lehce zahuštěná a těstoviny pak proto krásně obalené.
V restauracích se s tímto pokrmem setkáte za použití penne těstovin, a tak je to také správně. Já se vám však musím k něčemu přiznat. Nemám ráda penne, a proto jsem v tomto receptu použila námi oblíbené fusilli. Je jen na vás, jakou cestou půjdete. Já byla tentokrát rebel a těstoviny v tomto párty pokrmu obměnila!
A proč jim vlastně říkám párty pokrm? Pasta alla vodka totiž nepochází přímo z Itálie, jak by se zprvu mohlo zdát. Tyto těstoviny mají sice italského ducha, ale typické jsou pro Spojené státy Americké! Byly zde vymyšleny v 80. letech 20. století jako jídlo podávané v klubech ve večerních hodinách. Není totiž lepší rychlovka před probdělou nocí, než je pasta alla vodka.
PASTA ALLA VODKA
Co budete potřebovat
- 400 g těstovin druh je na vás
- 30 g másla
- 20 ml olivového oleje
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 150 ml vodky
- 60 g rajského protlaku
- 400 g sekaných rajčat v konzervě
- mletý černý pepř
- sůl
- 80 g parmezánu
- 150 ml smetany na šlehání 31%
Postup
- Začneme přípravou zeleniny. Cibuli očistíme a nakrájíme najemno. Česnek prolisujeme. Parmezán nastrouháme najemno.
- Nyní si dáme vařit těstoviny. Ty uvaříme ve vroucí osolené vodě, dle návodu na obalu, podle zvoleného typu těstovin.
- Ve větší pánvi rozpálíme máslo s trochou oleje (Máslo má tendenci se při vyšších teplotách připalovat, když k němu přidáme trochu oleje, nebude to mít už tak jednoduché.).Když je pánev hezky teplá, necháme na ní zesklovatět cibulku. Pak v pánvilehce orestujeme česnek. Následně připravený základ zalijeme vodkou a nechámesměs pěkně provařit. Alespoň tedy 3 minuty.
- Nyní do směsi přidáme protlak, rajčata a dle chuti sůl a pepř. Vše dobře promícháme a necháme 7 minut vařit.
- Když jsou těstoviny hotové, scedíme je. Vodu z nich, ale nevylejte! Část nalijte do omáčky, aby měla hezky krémovou konzistenci. Stačí zhruba 150 ml. Omáčku poté umixujte dohladka a vrátíme zpět do pánve. Přidáme polovinu parmezánu a necháme je v omáčce rozpustit. Nakonec do hladké omáčky nalijeme smetanu, zamícháme ji a na závěr přimícháme i scezené těstoviny.
- Pasta alla vodka podáváme ještě teplé, dozdobené zbylým parmezánem a případně čerstvými bylinkami.
Poznámky
Chceš vědět více o USA a její kuchyni?
Mnoho dalších receptů, které jsme si přivezli z naší cesty po New Yorku naleznete v naší první cestovatelské kuchařce. Recepty jsou doplněny o vyprávění o zemi, místní kuchyni a zajímavostech. V knize také najdete vyprávění a recepty z dalších 18 zemí. Chceš se na ní kouknout? Knikni ZDE