Už jste se letos vydali hledat medvědí česnek? Věřím, že ano a pokud ne, určitě to napravte, dnes pro Vás totiž máme tip, jak s touto bylinou naložit. Nejen, že si z něj připravíme pesto, ale rovnou jej použijeme na pečené brambory.
„Pečené brambory?“ Určitě i nyní řeknete, že na tom nic není a možná máte do jisté míry pravdu. Věřím však, že až vyzkoušíte tuto naši jarní variaci, v obměnách si ji rádi dopřejete po celý rok. Nejen že jsou totiž krásně křupavé, ale citrónová šťáva jim dává šmrc a pesto dokonalou chuť.
Grenaille
Grenaille je název pro určitý druh brambor, oblíbený především ve Francii. Je to odrůda s drobnými plody o velikosti o velikostí 28 mm+. Tyto brambory se těší v posledních letech velké oblibě. Jsou totiž skvělé nejen jako příloha, ale i jen tak samotné na lehkou večeři. Někdy se ve spojitosti s nimi setkáte s názvem zámecké brambory.
PARMAZÁNOVÉ GRENAILLE S MEDVĚDÍM ČESNEKEM
Co budete potřebovat
Na pesto:
- 500 g medvědího česneku
- 100 g mandlí
- 60 g parmazánu
- 200 ml olivového oleje
- sůl
Na brambory:
- 750 g brambor grenaille
- 30 ml olivového oleje
- 40 g parmazánu
- 30 ml citrónové šťávy
- černý mletý pepř
- sůl
Postup
Pesto:
- Medvědí česnek pečlivě omyjeme. Pak ho několikrát překrájíme a vložíme do vyšší nádoby.
- Do nádoby přidáme mandle a jemně nastrouhaný parmazán, olej a dle chuti sůl. Vše tyčovým mixérem dohladka umixujeme.
Brambory:
- Plech vyložíme pečicím papírem.
- Brambory omyjeme kartáčkem. Následně je nakrájíme na půlky, větší brambory na čtvrtiny, aby byly všechny kousky zhruba stejně velké. Pak je vložíme do misky.
- Nakrájené brambory zalijeme olejem a dobře promícháme tak, aby se jím hezky obalily ze všech stran a hezky je rozložíme na připravený plech.
- Brambory vložíme do trouby a pečeme je při 200 °C zhruba 20 minut.
- Po 20ti minutách pečení na brambory nasypeme parmazán, pokapeme je citrónovou šťávou, lehce je promícháme a pečeme ještě 3 minuty.
- K hotovým bramborám přidáme pesto, promícháme je a můžeme podávat.