Krevety jsou u nás doma velmi oblíbené, a proto s nimi vymýšlím stále nové varianty pokrmů. Spoustu jich najdete v našich knihách a několik i tady na blogu. Dnes bych k nim chtěla přiřadit tuto smetanovou omáčku z rajčat a paprik, ke které mě inspirovala naše cesta do Dubaje.
Jaké krevety zvolit?
Při přípravě pokrmů s krevetami nejraději volíme krevety nevařené a to čerstvé nebo mražené. Pokud přistoupíte k variantě s předvařenými krevetami, ušetříte si práci, ale oberete se o jedinečnou chuť čerstvých krevet. Jestli zvolíte variantu předvařených krevet, vyberte raději variantu krevet vařených v krunýři. Takové krevety mají totiž výraznější chuť. Věřte však, že na přípravě syrových krevet není nic složitého. Pro podrobnější návod včetně povídání o krevetách a jejich čištění koukněte na naše video na Instagramu ZDE.
Vždy myslete na to, že mořské plody se rychle kazí, a proto je dobré je během přípravy uchovávat v ledové vodě.
KREVETY V KRÉMOVÉ OMÁČCE
Co budete potřebovat
Na krevety:
- 500 g velkých krevet nejlépe nevařené, neloupené
- 1 lžíce mleté papriky
- 1 lžička římského kmínu
- černý mletý pepř
- sůl
Na omáčku
- 1 cibule
- 1 červená kapie
- 4 stroužky česneku
- 30 g rajského protlaku
- kůra z ½ chemicky neošetřeného citrónu
- 250 ml zeleninového vývaru
- 100 ml smetany nejlépe 31%
- 1 lžíce mleté papriky
- černý mletý pepř
- sůl
Dále
- petrželka na dozdobení
- rýže jako příloha
Postup
- V malé mističce si promícháme mletou papriku, římský kmín, pepř a sůl.
- Krevety očistíme, osušíme papírovou utěrkou a rovnoměrně obalíme připravenou kořeněnou směsí.
- V pánvi rozehřejeme trochu másla se lžičkou oleje (Díky přidání oleje se nebude máslo tolik přepalovat.) a krevety v ní restujeme 2 minuty z jedné a 2 minuty z druhé strany. Když získají barvu, odložíme je stranou.
- Cibuli očistíme a nakrájíme najemno. Stejně tak nakrájíme i papriku. Česnek prolisujeme.
- Pokud je to třeba, přidáme do pánve po krevetách trochu oleje a jakmile je rozehřátý, necháme na něm zesklovatět cibulku. Pak přidáme papriku, kterou necháme změknout. Nakonec na kraji pánve lehce orestujeme česnek. Když je zelenina měkká, přidáme protlak a citrónovou kůru. Do směsi je zamícháme a necháme provonět.
- Nyní do základu omáčky nalijeme vývar. Promícháme a necháme dobře povařit, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu. Pak přimícháme smetanu, ale omáčku již dále nevaříme.
- Do hotové omáčky vmícháme krevety. Přisypeme jemně krájenou petrželku a spolu s rýží podáváme.