ŘECKÉ MASOVÉ KOULE S ORZO TĚSTOVINOU

4K

Já tak miluju nakupování těstovin! Často v obchodě stojím před regálem nacpaným balíčky italské pasty a mnohdy objevím tu, kterou jsem doposud ještě neznala. Nejhorší je to ve specializovaných italských obchodech, tam jsem v úplném ráji!

Nedávno jsem si z jednoho takového obdivování odvezla i balíček Orzo těstovin a hned jsem si vzpomněla na naši poslední návštěvu Řecka. To už je ale let! Hned jsem si vybavila ty krásné dny na Santoriny, místní úžasné pokrmy, a ne méně krásnou krajinu. V minutě bych se vrátila zpět. To dnes ale nejde, a tak se tam přemístím, alespoň vzpomínkou na tento skvělý pokrm.

Věřím, že tyto masové koule s rajčaty a orzo těstovinou, vám také vykouzlí ne jednu vzpomínku na tváři. 

Co je orzo?

Orzo je druh těstoviny původem z Itálie. Velké oblibě se však těší po celém středomoří i Středním východu, a tak spoustu tradičních pokrmů s orzem naleznete nejen v italské, ale také španělské, řecké a arabské kuchyni.

Slovo orzo je odvozeno z italského slova pro ječmen. Když se totiž na tuto těstovinu pozorně podíváte, určitě Vás napadne, že vypadá jako malé zrnko ječmene, proto právě tento název. Tyto těstoviny jsou opravdu malé, ve skutečnosti spadají do kategorie „malé těstoviny“, které Italové nazývají pastina.

ŘECKÉ MASOVÉ KOULE S ORZO TĚSTOVINOU

Porce 4 porce
Příprava 1 hour

Co budete potřebovat

Na masové koule:

  • 600 g kuřecích prsou
  • 50 g strouhanky
  • 100 g sýru feta
  • 1 šalotka
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 1 lžička sladké papriky
  • kůra z ½ chemicky neošetřeného citrónu
  • černý mletý pepř
  • sůl

Na omáčku:

  • 300 g cherry rajčat
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 4 větvičky tymiánu
  • 250 ml bílého vína suché
  • 400 ml vody
  • 250 g orzo těstovin
  • 100 ml smetany nejlépe 31%
  • 80 g másla
  • 100 g sýru feta

Postup

  • Kuře nakrájíme na menší kousky a umeleme jej.
  • K namletému masu přidáme strouhanku, najemno nadrolený sýr feta, najemno pokrájenou šalotku, prolisované stroužky česneku, oregano, papriku, citrónovou kůru, šťávu, pepř a sůl. Vše promíchámevařečkou tak, aby se suroviny dobře pojily (Směs smíchejte, alenepřemíchejte, ať nejsou výsledné kuličky příliš tuhé. I proto je je lepšímíchat vařečkou, ne rukou.).
  • Z masové směsi vytvarujeme 25 stejně velkých kuliček (Při tvarování je dobré mít ruce potřené olivovým olejem, koule jdou tak lépe tvarovat.)
  • V pánvi s poklicí rozehřejme trochu olivového oleje a masové koule na něm opékáme 2 minuty. Pak je vyjmeme na vedlejší tác (Opečte je zprudka během chvilky. Stačí 2 minuty, né déle. Jdenám pouze o to, aby se maso zatáhlo a získalo tvar, pořádně jej tepelněupravíme až s omáčkou.).
  • Do pánve vsypeme rajčata, rozmarýn a tymián a vše zalijeme vínem. Následně přidáme opečené masové koule. Pánevpřiklopíme poklicí a necháme vařit 15 minut.
  • Po 15 minutách kuličky a koření z omáčky vyjmeme a místo nich do pánve vsypeme těstoviny. Přilijeme vodu. Vše promícháme, rovnoměrně rozprostřeme a vaříme dalších 20 minut.
  • Kuličky přikryjeme alobalem, aby příliš nevychladly.
  • Když je omáčka hotová, vmícháme do ní máslo a když se rozpustí, vmísíme i smetanu.
  • Masové koule lehce opečeme na pánvi, aby získaly barvu a pak je vložíme do omáčky.
  • Na závěr vše posypeme sýrem feta.

Poznámky

TIP: Mimo sezónu můžete pokrm připravit i z konzervovaných, jemně sekaných rajčat.
Autor: Markéta
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Řecko, Středomoří
Klíčová slova: Kuřecí, Řecko, těstoviny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena