Po koření voňavá, díky bílku extra křupavá a dýňovým pyré dochucená granola, to je podzim, jak má být!
U nás doma granolu milujeme. Každou neděli s ní provoním byt, abych připravila novou várku. Během týdne totiž vždycky zmizí. S ročním obdobím nebo podle chuti měním její dochucení a tyto varianty se vám vždy snažím přinášet v nových příspěvcích. Najdete tu tak perníčkovou (ZDE), čokoládovou (ZDE), ale i slanou granolu (ZDE). Skvělá je i ta dětská, kterou najdete v naší kuchařce Snídaně a svačinky (ZDE).
Jak na extra křupavou granolu?
Znáte všechny výhody bílku v kuchyni? Bílek je skvělý pomocník, hezky vše slepí, zajišťuje lesklost a samozřejmě i křupavost. Pokud jej přidáte do granoly a upečete, vytvoří hezkou krustu, komponenty skvěle spojí a vy budete mít v granole pěkné kousky, které navíc krásně křupou.
DÝŇOVÁ GRANOLA
Co budete potřebovat
- 250 g ovesných vloček
- 150 g dýňových semínek
- 150 g pekanových ořechů
- 2 lžičky koření pumpkin spice
- 2 bílky
- 60 g kokosového oleje
- 50 g dýňového pyré
- 100 ml javorového sirupu
Postup
- Plech vysteleme pečicím papírem.
- Troubu dáme vyhřívat na 160 °C.
- Nyní se vrhneme na přípravu granoly. Pekany a dýňová semínka vsypeme je do větší misky. Dále přidáme ovesné vločky a koření. Vše lehce promícháme.
- V menší misce vidličkou lehce prošleháme bílky, aby se „rozbily“. Přilijeme kokosový olej, javorový sirup a dýňové pyré, promícháme a vlijeme k ostatním surovinám.
- Vše opět promícháme, aby se všechny suroviny tekutinou hezky obalily a následně směs rovnoměrně rozprostřeme na plech.
- Takto připravenou granolu pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C cca 25 minut. V průběhu pečení ji alespoň jednou promícháme.
- Když je granola hotová, necháme ji na plechu zcela vychladnout.