KYNUTÍ ŠNECI S JABLKY

1.3K

Miluji barvící se podzim, i ta malá drobná jablka ze sadu. Letos se jich moc neurodilo, prakticky všechny spálil mráz. I tak jsem si je neodpustila a pár sehnala alespoň přes farmáře. Na jablečné recepty totiž nedám dopustit. Podzim si o ně říká!

Stejně jako jablka, patří k podzimu i kynutí šneci a skořice. Kombinace těchto tří surovin a třeba ještě ořechů, je ideální do tohoto sychrava, které za okny v tyto dny panuje. No jen si to představte. Venku je deštivo a vy jste právě vytáhly z trouby ty nejvoňavější jablečné šneky. Aroma skořice a dušených jablek se line pokojem, a vy si je s chutí vychutnávát k lahodnému horkému čaji. Co se ještě zachumlat do deky a pustit si k nim oblíbený film? Tak budou chutnat nejlépe! No, co říkáte? Věřím, že po této představě se do nich s chutí pustíte.

1 hvězdiček 1 recenze

KYNUTÍ ŠNECI S JABLKY

Porce 12 ks

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 320 g hladké mouky
  • 120 ml smetany 31 %
  • 50 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 100 g másla změklého
  • 20 g čerstvého droždí

Na náplň

  • 8 menších jablek
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička skořice
  • ¼ lžičky mleté vanilky
  • 50 ml vody
  • 30 g másla
  • 1 vejce
  • 100 g sekaných mandlí

Na dozdobení

  • 100 g moučkového cukru
  • 15 ml horkého mléka

Postup

  • Nejprve si odvážíme všechny suroviny. Budeme z nich totiž zadělávat kvásek, tak aby se nám gramy nepopletly. Do hrníčku nadrolíme droždí, přisypeme lžíci cukru, lžíci mouky a lžíci smetany. Z těchto surovin umícháme husté těstíčko, které necháme 15 minut kynout.
  • Zbylou mouku prosejeme de velké mísy. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme zbylou smetanu, cukr, vyklepneme vejce a přendáme vykynutý kvásek. Na okraj mouky poklademe nakrájené máslo. Z těchto surovin vypracujeme hladké těsto. Hotové těsto vložíme do misky, ve které ho necháme přikryté1 hodinu kynout.
  • Než těsto vykyne, připravíme si náplň. Jablka očistíme a nakrájíme na malé kousky. Vsypeme je do rendlíku, přidáme cukr, skořici, vanilku a vodu a vaříme 5 minut, nebo tak dlouho, dokud jablka nezměknou. Pak je odstavíme, přimícháme máslo, ořechy (tři čtvrtiny množství) a nakonec vejce.
  • Když těsto vykynulo, vyválíme ho na 3 mm silný obdélník a pak jej po celé ploše namažeme náplní. Těsto po krátké straně srolujeme a následně naporcujeme na 12 stejně velkých dílů. Naskládáme je do malého pekáčku a necháme 15 minut kynout.
  • Vykynuté šneky pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C zhruba 45 minut.
  • V menší misce umícháme cukr s mlékem a šneky touto polevou polijeme. Nakonec je posypeme zbylými ořechy a můžeme podávat.
Autor: Markéta
Klíčová slova: Jablka, Kynuté těsto, Podzim, Skořice

Zapojte se do konverzace

  1. Petra Strmisková says:

    1 star
    Dobrý den,
    recept je divně napsán. v rozpisu chybí skořice, těsto je řídké náplň na obrázku neodpovídá skutečnosti(přijde mi, že je něčím posypána snad cukr?)

    1. Markéta Author says:

      Dobrý den,

      je mi líto, že je dle vás recept divně napsán. Snažím se je psát srozumitelně.

      Skořice je v rozpisu i v postupu.
      Těsto je řídší, ale foremné, někdy pomůže jej déle propracovat nebo nechat odpočinout, aby mouka vsála potřebnou vlhkost.
      Náplně je dle vás prosím méně nebo více než na fotce? To v dotazu neuvádíte. Já jsem dělala dle napsaného množství, ale může být ovlivněno velikostí jablek.
      Na obrázku jsou na vrchu mleté ořechy. Jsou v popisku napsány, že se mají do náplně zamíchat, při focení jsem však jen posypala, někdy to dělám takto nebo rovnou zamíchám do náplně, omlouvám se v tomto případě je obrázek matoucí.

      Věřím, že se šneci povedly a že chutnají.

      Přeji hezký zbytek dne
      Makrkéta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena