Pokud nemáte rádi houby, po tomto receptu určitě budete. Já nejsem velkým příznivcem hub, ale k podzimu a naší kuchyni bezesporu patří, proto jejich sbírání zbožňuji, a když přijde jejich čas, ráda je i doma uvařím. Díky tomu zde na blogu najdete několik houbových receptů a dnes přidávám další. Tentokrát to nejsou klasické houby z lesa, ale žampióny, které mě v poslední době velmi baví. Zkuste s nimi tento krém, a pokud jste právě přinesly houby z procházky, klidně to zkuste i s nimi. Bude také vynikající!
ŽAMPIÓNOVÝ KRÉM
Co budete potřebovat
- 400 g žampiónů
- 1 brambora
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 větvičky tymiánu
- 100 ml bílého vína
- 400 ml kuřecího vývaru
- špetka muškátového oříšku
- sůl
- černý mletý pepř
- 100 ml zakysané smetany
Postup
- Žampiony očistíme ubrouskem. Pět hub nakrájíme na plátky a dáme je stranou. Zbylé žampiony nakrájíme na čtvrtiny.
- Bramboru očistíme a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme najemno. Česnek prolisujeme.
- V hrnci rozpustíme tuk (Pro chuť je nejlepší máslo. Proto aby se nám však nepřipalovalo, je dobré přidat i trochu oleje.). Přisypeme žampiony a necháme je smažit zhruba 10 minut. Chvíli totiž trvá, než pustí vodu a hezky zezlátnou. Stejným způsobem současně osmažíme i na plátky nakrájené houby.
- Když žampiony chytí barvu, přidáme do hrnce cibuli a necháme ji zesklovatět. Pak vložíme i česnek a tymián.
- Nyní vše podlijeme vínem a počkáme, než se zredukuje a odpaří alkohol. Pak přilijeme vývar, přidáme brambory, muškátový oříšek, sůl a pepř a necháme vše 20 minut vařit.
- Nakonec vše dohladka umixujeme, dochutíme smetanou, dozdobíme žampiony a můžeme podávat.