CIBULOVÝ DŽEM

937

Svatomartinské hody se blíží a já už se nemohu dočkat až si opět po roce pochutnám na všech těch dobrotách, které tento svátek přináší. Sama ani nevím, na co se těším nejvíce. Na jemnou paštiku z husích jater, makové svatomartinské podkovy, nebo snad husu se zelím a knedlíkem? Hmm a nebo snad s lokšemi? To je vždy dilema, které nedokáži vyřešit. Nejraději bych totiž snědla úplně všechno!

Pro mě samotnou je velkým překvapením, jak moc jsem si v posledních letech zamilovala paštiku. Jako malá jsem ji nesnášela. Děsil mě ten rohlík tlustě namazaný máslem, a ještě hojněji obdařený paštikou, který jsem pravidelně dostávala ke školní svačině. A co teprve ten ubrousek, který se na ni vždy přilepil? Ještě teď ho při vzpomínce cítím mezi zuby! To jsou momenty, které mi na vždy zůstanou v paměti, tu chuť paštiky, bych však ráda z mysli dostala! Způsobila mi k paštice odpor a já sama ani nevím, jak dlouho tomu bylo, než jsem tento blok prolomila. Vím však, že zachráncem byl právě tento blog, díky kterému jsem začala více vařit, zkoušet a objevovat co vše se dá doma připravit a objevila tak kouzlo přípravy domácí paštiky.

Ale proč o tom vlastně mluvím? Paštiku jsem si po letech zamilovala a vždy ji ráda ozvláštňuji něčím navíc. Nejen domácím pečivem, ale i nějakým nasládlým komponentem jako jsou například nejrůznější džemy nebo také chutney. Když jsem přemýšlela, co k letošní paštice připravím tentokrát, vzpomněla jsem si na cibulový džem, který jsem svého času dělala opravdu velmi často. Popravdě řečeno, je to jeden z mých nejoblíbenějších receptů a doposud jsem se domnívala, že zde na blogu už dávno je. Ale není! Jak je to jen možné? Proto bych to dnes ráda napravila a recept na cibulový džem sem přidala právě dnes, protože k svatomartinské husí paštice se bezesporu skvěle hodí!

Pár poznámek navíc

Cibulový džem dělám vždy ve velkém množství, protože se dá dobře zasterilizovat, a díky tomu dlouho vydrží.

Je skvělé ho mít pořád po ruce. Hodí se k sýrům, na kanapky, chlebíčky, do hamburgerů, hot dogů, k trhanému masu a mnoho dalších jídel.

Cibulový džem je skvělý i jako jedlý dárek. Pokud rádi takové dárky dáváte, zkuste třeba právě tento džem.

CIBULOVÝ DŽEM

Porce 4 skleničky
Doba pečení 2 hours

Co budete potřebovat

  • 2 kg červené cibule
  • 100 g třtinového cukru
  • 80 g medu
  • 25 větviček čerstvého tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 10 kuliček červeného pepře
  • 750 ml červeného portského vína
  • 200 ml červeného vinného octa
  • sůl

Postup

  • Cibuli očistíme a od stopky ke kořínku ji přepůlíme a ve stejném směru nakrájíme na plátky.
  • Ve velké pánvi rozpálíme olej a cibuli necháme zesklovatět.
  • Když cibule zavadne, přidáme cukr, med, tymián, bobkový list a pepř (Bobkový list a pepř je lepší do cibule vkládat v sáčku, zatímco tymián se rozpadne a stonky pak půjdou dobře vyndat, pepř se vyndává hůře.). Vše promícháme a necháme 5 minut karamelizovat.
  • Následně přilijeme víno a ocet, opět promícháme a při mírné teplotě vaříme zhruba 1 hodinu, nebo tak dlouho, dokud se téměř všechny tekutina nevypaří (Hotová směs není zcela suchá, trochu tekutiny zůstane, ale je jí jen málo a je výrazně hustější než na začátku.)
  • Z cibulové směsi vyndáme stonky tymiánu, kuličky pepře a bobkový list.
  • Džem ještě horký přendáme do vyhřátých skleniček, dobře je zavíčkujeme.
Autor: Markéta
Chod: Přílohy
Klíčová slova: cibule, Dochucovadla, jedlé dárky, Přílohy, Zavařeniny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena