Venku se ochladilo, chvílemi sněží a já musím přiznat, že ač je ještě na Vánoce brzy, už mi toto počasí začíná evokovat sváteční atmosféru. Nejraději bych již začala zdobit byt, ale i přestože město pomalu obléká vánoční kabát, je na to u nás zatím brzy. A proto ač mám již myšlenku přijít s recepty v zimním duchu, stále odolávám a ctím roční období. Vždyť Advent zaklepe na dveře až za čtrnáct dní. Proto dnes v rámci čtvrtečního příspěvku na blog ještě přicházím s posledním receptem v duchu podzimu a od příště začnu ladit vánoční atmosféru tady na blogu. Vždyť i moje děti, když viděly tyto kapsičky prohlásily:
„Dýně? Vždyť Halloween již byl!“
Dýně nejsou jenom Halloween, ale pokud to cítíte jinak, klidně připravte kapsičky ve tvaru kaprů, stromečků, sněhuláků či čehokoliv jiného. Nápadům se meze nekladou.
Tvaroh do těsta
Do tohoto receptu jsem do těsta přidala trochu tvarohu, což pro někoho může být zarážející. Vůbec se toho ale nelekejte. Ze starých receptů jsem kdysi odkoukala, že je dobré do těsta přidat zakysanou smetanu. Pár takových receptů jsem také vyzkoušela a vždy byly skvělé. Proto jsem si na přídavek zakysanky do těsta zvykla. Jednou se mi však vymstilo, že jsem zakysanou smetanu doma zdělala jinak a na plánované těsto nezbyla, zkusila jsem ji tedy nahradit tvarohem a výsledek byl snad ještě lepší! Po pár dalších pokusech tedy přicházím s touto variantou a věřím, že vám bude chutnat.
Díky tvarohu je těsto krásně vláčné a hlavně krásně vláčné vydrží. I druhý den, pokud kapsy nesníte hned, si tak pochutnáte na skvělém a lahodném dezertu, který je krásně odleželý a snad ještě lepší než den předchozí.
OŘECHOVÉ KAPSY
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 240 g hladké mouky
- 40 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 120 g tvarohu ve vaničce
- 2 žloutky
Na náplň:
- 100 ml mléka
- 40 g medu
- 120 g mletých ořechů
- 20 g mletých piškotů
- 1 lžíce rumu
Postup
- Mouku prosejeme a promícháme s cukrem. Pak ji přesypeme do mísy.
- Studené máslo nastrouháme nahrubo a přidáme jej k mouce. Dále do mísy přijde tvaroh a žloutky.
- Vše lehce vařečkou promícháme, pak přesypeme na pracovní plochu a zpracujeme do hladkého kompaktního těsta. Těsto necháme přikryté v lednici odpočívat zhruba hodinu.
- Než si těsto odpočine, připravíme náplň. Mléko nalijeme do kastrolku, přidáme med a přivedeme směs k varu. Vaříme, než se med rozpustí. Pak přisypeme ořechy a ještě 3 minuty povaříme. Nyní směs odstavíme, přimícháme piškoty a rum a necháme zcela vychladnout.
- Odpočinuté těsto vyválíme a vykrájíme z něj požadované tvary (například dýně). Připravíme jich tolik, aby byl počet lichý. Doprostřed poloviny z nich naneseme náplň. Okraje potřeme vodou, přikryjeme ji druhým dílem těsta. Okraje přitlačíme, aby kapsička držela a pak ji dozdobíme, třeba jako já lístky ze zbytku těsta (Každý kousek opět přilepíme vodou, aby držel.).
- Připravené kapsičky pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C zhruba 20 – 25 minut.