Láska je všude kolem nás a v tyto dny vždy tak nějak o něco více. Menu restaurací zve na romantickou večeři, výlohy obchodů k nákupu zamilovaného dárku a televize láká na romantické filmy. Někomu to nedá se nestrhnout, někdo toto období zapřele odmítá. Jak to máte vy?
Já jsem velký romantik, a tak vždy, když je záminka vytvořit romantickou atmosféru, chytnu ji za pačesy a konám. Valentýn vždy trávíme doma a já tak nejen pro svého milovaného muže, ale také pro zpestření našim dětem vyzdobím byt červenými balónky a připravím romantickou večeři. Všude jsou svíčky, my trávíme čas spolu a hezky si ho užíváme. Vše pak zakončíme filmem Vzhůru do oblak, protože u něj si přijde každý na své. Milují ho děti a oko romantika nezůstane suché! Letos tento den plný lásky trávíme na sešlosti u známých, i tak však dětem přichystám odpolední čaj a sladký dezert, tento jsem dnes před nimi uchránila a myslím, že se skvěle bude zítra hodit.
Tak krásný Valentýn, ať už jej trávíte a prožíváte jakkoliv!
Vyzkoušejte i jiné valentýnské recepty z našeho blogu:
- Máslové špagety s krevetami
- Jahodové Tiramisu
- Srdíčkové Palmiers
- Křupavá bramborová srdíčka
- Valentýnský karamelový flan
- Kynuté srdíčkové donuty

JAHODOVÍ ŠNECI
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 350 g hladké mouky
- 180 ml mléka
- 60 g másla
- 40 g třtinového cukru
- 1 vejce
- 18 g čerstvého droždí
Na náplň:
- 500 g jahod
- 40 g třtinového cukru
- 30 g strouhaného kokosu
Na dokončení:
- vejce na pomašlování
- růžová čokoláda na dozdobení
Postup
- Jako první si připravíme kynuté těsto. Hladkou mouku prosejeme do větší misky. Uprostřed uděláme důlek, do kterého přisypeme cukr, přidáme na kousky nakrájené máslo, vyklepneme vejce a nalijeme mléko. Nyní do tekutiny nadrolíme droždí a lehce jej v ní rozmícháme. Poté smícháme všechny suroviny a přemístíme je na pracovní plochu, kde z nich vypracujeme hladké kompaktní těsto. (Toto těsto obsahuje větší množství tekutin, proto Vám může z počátku připadat lepivé, nenechte se však zlákat přidáním mouky, těstu by to neprospělo a šneci pak nebyly tak vláční. Těsto v ruce zpracovávejte zhruba 10 minut, pokud Vám i po této době bude připadat lepivé, nechte jej přikryté potravinovou folií na lince několik minut odpočinout. Během této doby se v mouce aktivuje lepek a mouka pojme všechnu možnou tekutinu. Po odležení by již těsto nemělo tolik lepit, znovu jej tedy propracujte a zpracujte do kompaktní koule. Někdy pomůže si lehce ruce potřít olejem.)
- Těsto vložíme do misky, kterou přikryjeme mikroténovým sáčkem, a necháme na vlahém místě 1 hodinu kynout.
- Než těsto nakyne, připravíme si náplň. Jahody nakrájíme na menší kousky a vložíme je do rendlíku. Zasypeme je cukrem a vaříme do změknutí, tedy zhruba 10 minut. Měkké jahody dohladka umixujeme a poté smícháme s kokosem.
- Vykynuté těsto vyválíme na 0,5 cm tlustý obdélník, který potřeme připravenou náplní. Poté si jej pomyslně rozdělíme na půl. Zleva zarolujeme těsto do poloviny a poté zprava zarolujeme zbylou půlku též do středu (viz fotopostup).
- Nyní těsto nití stejně jako bychom krájeli knedlík naporcujeme na 18 srdíček.
- Po jednom srdíčka přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a poskládáme je zde se zhruba 1,5 cm velkým rozestupem.
- Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
- Srdíčka pomašlujeme vejcem a poté je pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 15-20 minut.
- Než se srdíčka upečou, rozpustíme ve vodní lázni trochu růžové čokolády, kterou je, když jsou upečené, lehce potřeme.

