SÝROVÉ BANKETKY

1K

Další čtvrteční neplecha je tu a já mám pro vás nový velikonoční recept. Tentokrát jsem zavzpomínala na jeden z našich prvních příspěvků, kterým byly bankety (Recept zde). Ty byly u vás natolik oblíbené, že se staly v prvních letech vámi nejpečenějším receptem a držely tento titul až do té doby, kdy jsme přišli s receptem na toustový chléb (Recept tady). Ano, je vidět, že domácí pečivo máme všichni rádi.

S blížícími Velikonocemi jsem přemýšlela jaký poslední recept na toto téma letos udělám a malé bochníčky banketek mi tak krásně připomínali beránčí kudrnky, že jsem této myšlence nemohla odolat a dala jim vzezření beránka. Původní recept banketek jsem předělala na sýrovou verzi a dnes vámi ji přináším. Věřím, že vám budou chutnat a rádi si je uděláte třeba s pomazánkou plnou zelených bylinek, které vám o zeleném čtvrtku přinesou štěstí na celý rok.

SÝROVÉ BANKETKY

Porce 1 beránek
Příprava 3 hours

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 15 g čerstvého droždí
  • 5 g krupicového cukru
  • 200 ml mléka
  • 320 g hladké mouky
  • 3 g soli
  • 70 g parmezánu
  • 1 vejce
  • 30 g másla

Dále:

  • 100 g posypky hodí se ovesné vločky, hrubozrnná sůl, mák i nejrůznější semínka

Postup

  • Nejprve si odvážíme všechny suroviny. Budeme z nich zadělávat kvásek, tak aby se nám gramy nepopletly. Do hrníčku nadrolíme droždí, přisypeme cukr, 1 lžíci mouky a 3 lžíce mléka. Z těchto surovin umícháme husté těstíčko, které necháme 15 minut kynout.
  • Mezitím, co nám kvásek kyne nasypeme do mísy zbylou mouku a pečlivě do ní zamícháme sůl.
  • Do moučné směsi uděláme důlek, do něj nalijeme kvásek, zbylé mléko, jemně strouhaný parmezán, změklé máslo a vejce. Vše promícháme, vysypeme na pracovní plochu a z této směsi vypracujeme hladké kompaktní těsto, které vrátíme zpět do misky a přikryté jej necháme kynout 1 hodinu.
  • Vykynuté těsto rozdělíme na 3 díly. Ze 2 dílů vypracujeme 20 malých bochánků, které vyskládáme do kruhu na plech vyložený pečicím papírem. Ze zbylého dílu vypracujeme bochánek na hlavičku a poté hada, ze kterého vytvoříme nožky a růžek. Z kusu můžeme vytvořit také ouško a ocásek. Beránka necháme alespoň 15 minut kynout.
  • Troubu rozehřejeme na 180°C.
  • Beránka potřeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme oblíbenými semínky.
  • Banketky pečeme v troubě vyhřáté na 180°C zhruba 30 minut.
Autor: Markéta
Chod: Pečivo
Klíčová slova: Kynuté těsto, párty, PEČIVO, Velikonoce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena