Byly doby, kdy jsem snídaně nesnášela. Vždy jsem totiž byla spíše nočním tvorem, který dlouho do noci pracoval a ráno si pak rád pospal. Když tedy ráno po 6. hodině zvonil budík, aby mě vytáhl z postele a nasměroval do školy či práce, byla jsem ráda, že se z příjemného spánku dokáži vůbec vzpamatovat, natož abych dokázala posnídat. Doby se však mění a s příchodem našeho Štěpána se změnily hodně. Najednou to všechno nebylo jen o mě, ale hlavně o tom malém tvorečkovi, který si musí zvyknout na dobré stravovací návyky a který by tak měl den začít pořádnou snídaní! Díky němu jsem se naučila snídat i já a začala tyto naše chvilky milovat. Vždy se totiž těším až se ráno probudí a oba si užijeme společný start do nového dne u dobrého jídla!
- 5 minut příprava směsi,
- 10 minut opékání omelety,
- 5 minut závěrečné zdobení.
- 2 vejce,
- 50 ml mléka,
- 1 lžíce sekané petrželky,
- 2 plátky sýra,
- okurka a petrželka na dozdobení.
- Do větší misky vyklepneme vejce, přidáme mléko a jemně sekanou petrželku. Vše kvedlačkou promícháme tak, aby se suroviny spojily.
- Na plotnu si připravíme pánev, na které necháme rozehřívat trochu másla nebo ghí (Omeleta se Vám nejlépe bude připravovat na pánvi menšího průměru nebo v malém nepřilnavém kastrolku).
- Na rozehřátou pánev nalijeme polovinu směsi, urovnáme ji do kulatého tvaru a necháme ji pří mírné teplotě 2 minuty opékat, poté omeletu obrátíme. Na omeletu položíme sýr a necháme ji ještě 1 minutu opékat, poté omeletu přehneme na půl a dopečeme.
- Připravené omelety dáme na talíř a dozdobíme je oblíbenou zeleninou například jako my do tvaru stegosaura.
- 10 minut příprava surovin,
- 5 minut příprava směsi,
- 5 minut dozdobení.
- 1 pomeranč,
- 1 jablko,
- 1 banán,
- 1/2 lžičky skořice,
- 100 ml kokosového mléka,
- 100 g ovesných vloček,
- ovoce na dozdobení.
- Pomeranč oloupeme, rozpůlíme, zkontrolujeme, zda nemá pecky, které případně vyjmeme a poté jej celý umixujeme. Takto umixovaný pomeranč nalijeme do misky.
- Mixér vypláchneme a umixujeme v něm banán s kokosovým mlékem. Směs nalijeme do misky k připravenému pomeranči.
- Jablko omyjeme, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Opět jej vložíme do misky k ostatním surovinám. Přidáme skořici a vše promícháme.
- Poté do misky nasypeme ovesné vločky a opět směs promícháme. (Směs by neměla být příliš suchá. Vločky mají vysokou savost a do druhého dne by kaše byla spíš sušenkou. Proto v případě potřeby, přidejte více kokosového mléka, každé ovoce totiž může být jinak velké a jinak šťavnaté, proto se zde poměr surovin musí jejich velikosti přizpůsobit.)
- Misku přikryjeme folií a necháme ji v lednici do druhého dne uležet. Druhý den kaši dozdobíme oblíbeným ovocem a můžeme podávat.
3. PALAČINKY Z RÝŽOVÉ MOUKY
- 15 minut příprava těsta na palačinky,
- 10 minut příprava tvarohu,
- 15 minut smažení palačinek,
- 10 minut závěrečné dozdobení.
- 80 g rýžové mouky,
- 140 ml mléka,
- 1 vejce,
- 120 g tvarohu,
- 1 banán,
- ovoce na dozdobení.
- Do vyšší nádoby nalijeme mléko, přidáme mouku a vejce a vše kvedlačkou promícháme tak, aby vznikla hladká směs bez hrudek. Těsto necháme chvíli odležet.
- Než těsto odleží připravíme si tvaroh na promazaní palačinek tak, že banán umixujeme dohladka a zamícháme jej do tvarohu.
- Na těžké pánvi rozehřejeme trochu másla nebo ghí a sběračkou na ni nalijeme těsto. Těsto na pánvi rovnoměrně rozprostřeme a pečeme jej 2 minuty, poté palačinku obrátíme a pečeme ještě 2 minuty. Takto pokračujeme i u zbývajících palačinek.
- Každou palačinku natřeme banánovým tvarohem a dozdobíme oblíbeným ovocem jako například mi tak, aby vypadaly jako skaláry.
Náročnost: mírně náročné
Doba přípravy: 1 hodina 15 minut
- 20 minut pečení papriky,
- 40 minut paření papriky,
- 5 minut příprava pomazánky,
- 10 minut závěrečná příprava toustu.
- 1 červená paprika,
- hrst sekané petrželky,
- lžíce sekané bazalky,
- 1/2 lžičky citrónové šťávy,
- 100 g tučného tvarohu,
- 4 plátky toustového chleba (upečte si svůj podle našeho receptu ZDE),
- 2 plátky sýra,
- okurka na dozdobení.
- Papriku umyjeme, položíme ji na plech a vložíme do trouby, ve které ji pečeme na 220 °C cca 20 minut nebo tak dlouho, dokud jí na povrchu nevzniknou puchýře. Ještě horkou papriku vložíme do misky, kterou zabalíme do fresh folie a papriku v ní necháme 40 minut pařit, aby jí šla dobře oloupat slupka. Zapařenou papriku oloupeme, vyndáme jí jadřinec a nakrájíme ji na malé kostičky.
- Nakrájenou papriku dáme do misky, přidáme jemně sekanou petrželku, bazalku, citrónovou šťávu a tvaroh a vše promícháme.
- Na dva plátky toustového chleba položíme sýr, na něj rozetřeme pomazánku, přidáme na plátky nakrájenou okurku, opět položíme sýr a na závěr tousty přiklopíme zbývajícími plátky toustu. Toust zapečeme v toustovači nebo jej opečeme na grilu či pánvi a můžeme podávat.
5. VAJEČNÝ SNÍDAŇOVÝ MUFFIN NA SLANO
Náročnost: nenáročné
Doba přípravy: 40 minut
- 5 minut příprava surovin,
- 5 minut příprava vajíčka,
- 30 minut pečení.
- 6 vajíček,
- 1 malá mrkev,
- 1 rajče,
- 1/2 lžičky provensálského koření,
- 1/2 sýru mozzarela,
- nať řapíkatého celeru.
- Nejprve si připravíme formu na muffiny tak, že ji vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
- Troubu dáme předehřívat na 170 °C.
- Mrkev oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Rajče a sýr nakrájíme na malé kostky a celer nasekáme na jemno. Vše vložíme do misky a promícháme. Takto připravenou směsí naplníme muffinovou formu.
- Vejce vyklepneme do misky, přidáme provensálské koření a vidličkou rozkvedláme. Takto připravenými vajíčky zalijeme směs ve formičkách a muffiny dáme péci do trouby vyhřáté na 170 °C na 30 minut.
- Vaječné muffiny podáváme s chlebem a zeleninou.
Markéto, také bych s Vámi hned snídala ! Já v týdnu nesnídám doma,v 6 h. jsem schopná vypít maximálně konvičku zeleného čaje.Snídám až v práci,u práce a PC:-0 O to víc,si společně užíváme ty víkendové a dovolené snídaně 😊
Markéto,ne někam se mi zatoulal komentář 🙁Tak ješte jednou,někdy přijedu k Vám na snídani 😊 Díky za tipy na snídaně!KKrásné zážitky na cestách!
Děkujeme za krásná slova 🙂