Vzpomínám na své dětství, kdy mou nejoblíbenější večeří byly brambory na loupačku. Milovala jsem ty chvíle, kdy jsem si ještě horké brambory rychle přehazovala v ruce, abych je jakžtakž oloupala a ještě horké si je potřela máslem a posypala solí. Taky cítíte tu lahodnou chuť na jazyku když o tom mluvím? Brambory na loupačku pro mě byly vždy bramborovým číslem jedna, slušně jim však dýchal na záda i bramborový salát, bramboráky, lokše či halušky. Za svých studentských let jsem nedala dopustit ani na zapečené brambory či brambory gratinované a španělská omeleta, ta to jistila snad vždycky! Dnes doma všechny tyto verze bramborových úprav rádi střídáme a občas k nim přihodíme i něco, co nám utkvělo v oku na cestách. Stejně jako třeba nedávno na Islandu tyto brambory Hasselback. Tak jednoduchý a přitom velmi kreativní nápad Leifa Ellisona, který s tímto pojetím brambor přišel už v roce 1953. Traduje se, že tehdy tyto brambory naservíroval ve své restauraci Hasselbacken ve Stockholmu a již tenkrát si je zamiloval celý svět! Co myslíte, zamilujete si je také? Věřím, že ano. Díky řezům v celé bramboře, je totiž každý kousek krásně propečený a vůně koření se tak dostane do každé spáry. Brambora je pak celoplošně příjemně ochucená, propečená a hlavně, je velmi rychlá na přípravu!
Náročnost: nenáročné
Doba přípravy: 50 minut
- 10 minut očištění brambor,
- 5 minut příprava sosu na potření,
- 10 minut příprava brambor,
- 25 minut pečení brambor,
- 15 minut příprava slaniny.
Co budete potřebovat (cca pro 5 osob):
- 20 brambor,
- 250 g anglické slaniny,
- hrst petrželky.
- 5 stroužků česneku,
- 1 snítka rozmarýnu,
- 5 snítek tymiánu,
- 100 ml olivového oleje,
- sůl,
- pepř.
Postup:
- Nejprve si ve vodě očistíme brambory kartáčkem tak, aby na nich nebyly žádné zbytky hlíny, ani žádné další nechtěné přebytky.
- Nyní se pustíme do přípravy sosu na potření brambor. Do menší misky nalijeme olivový olej a prolisujeme do něj česnek. Bylinky (rozmarýn a tyminán) nasekáme na jemno a poté je přidáme do misky k ostatním surovinám. Dále přidáme sůl, pepř a vše promícháme.
- Očištěné brambory nakrájíme na tenké plátky, ale bramboru neprořízneme celou, aby držela tvar. Nejlépe to uděláme tak, když bramboru vložíme mezi dvě vařečky a nožem ji prořízneme až k vařečce, brambora tak bude nařezaná, ale bude držet pospolu.
- Větší pekáč vymažeme olivovým olejem a brambory do něj naskládáme připraveným řezem nahoru. Každou bramboru potřeme připraveným sosem tak, aby zatekl i do spár a rozprostřel se i na povrchu brambory. Připravené brambory dáme péct do trouby na 200 °C na 25 minut.
- Než se brambory upečou připravíme si slaninu a petrželku na dozdobení. Slaninu nakrájíme na krátké tenčí plátky a na pánvi je opékáme cca 4 minuty. Petrželku nasekáme na jemno.
- Upečené brambory posypeme připravenou slaninou a petrželkou a ještě horké je podáváme.
Markétko, brambory miluji – určitě vyzkouším.
Iva
To jsme rádi, že jsem Vám padli do noty 🙂
Tak tenhle recept musím rozhodně vyzkoušet. Děkuji. Brambory miluju snad na všechny způsoby. A ty na loupačku obzvlášť. Jo, a pak ještě ty v popelu!
Ty na loupačku také milujeme :).
Zemiaky milujem na akýkoľvek spôsob, nepotrebujem k nim ani žiadne mäso. Tento recept určite vyskúšam. Veľká vďaka za inšpiráciu. Andrea
Děkujeme za krásná slova 🙂
vypadá to skvěle! původně jsem myslela, že je to krájené nějakou speciální pomůckou 🙂
http://www.libenanovakova.cz
To vyzerá úplne skvelo! Asi to pripravím v sobotu. Dostala som riadnu chuť 😀 Idem pozrieť aj ostatné články a naplánovať stravu na týždeň dopredu. Super blog. 🙂
http://www.danycuks.com
Děkujeme 🙂
Je to vynikající, dělal jsem v remosce cca 70 minut.