Jsou tomu již více než tři roky, co jsme navštívili kouzelné město Sydney a i přestože, jsme zde strávili pouhých 6 dní, považujeme toto letmé setkání za jeden z nejpůsobivějších okamžiků našich cestovatelských dobrodružství. Žádné místo na světě v nás totiž nezanechalo tolik jako právě Sydney!
Často se ráda vracím do vzpomínek na naše toulky centrem města, na voňavá bistra, kolem kterých jsme každý den procházeli i na ten pohled z okna, který mě ráno lákal k návštěvě té kavárny na rohu ulice. Výlohy plné čerstvých salátů, sandwichů či nejrůznějších pájů vybízeli k zakousnutí a my jen těžce odolávali tomu neprosedět celé dny pouze v kavárnách. Míst, která zde vybízejí k zakousnutí něčeho dobrého je zde totiž nespočet a tak i přestože, jsme celé dny jen neprojedli, inspirace jsme zde načerpali tolik, že i po třech dlouhých letech z ní nepřestávám brát. Australská kuchyně a jejich kombinace chutí se nám stali totiž tou největší kuchařkou inspirací, kterou jsme během cest doposud získali.
Náročnost: Mírně náročné
Doba přípravy: 1 hodina 5 minut
- 15 minut příprava těsta,
- 5 minut příprava těsta do formy,
- 5 minut příprava surovin na náplň,
- 10 minut příprava surovin na pánvi,
- 30 minut pečení.
Co budete potřebovat (na jeden koláč o průměru 27 cm):
Na těsto:
- 250 g hladké mouky,
- 100 g másla,
- 20 ml vody,
- 1 vejce,
- špetka soli.
Na náplň:
- 3 červené cibule,
- 1 velkou batátu,
- 150 g sýru feta,
- 3 snítky rozmarýnu,
- 300 ml smetany,
- 2 vejce,
- pepř,
- sůl.
Postup:
- Nejprve si připravíme suroviny na náplň. Cibuli oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na plátky. Batát omyjeme, ořízneme mu tvrdou slupku a nakrájíme ho na kostky, fetu také nakrájíme, tentokrát na menší kostky a rozmarýn nasekáme na jemno.
- Nyní si připravíme těsto na koláč. Do větší mísy vložíme mouku, sůl, vejce, vodu a na kousky nakrájené máslo. Vařečkou směs promícháme a poté ji rukou propracujeme tak, abychom všechny suroviny spojili v hladké křehké těsto.
- Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
- Těsto vyválíme na tloušťku 3 mm a přeložíme jej do formy na koláč. Těsto do formy srovnáme, uhladíme jej a okraje ořízneme. Dno koláče jemně propícháme několikrát vidličkou a na dáme jej předpéct do trouby vyhřáté na 180 °C na 8 minut.
- Než se koláč předpeče, připravíme si náplň. Na pánvi rozpustíme trochu másla a cibuli na něm necháme zesklovatět. Když je cibule sklovatá a změklá, přidáme batát a rozmarýn a vše mírně orestujeme.
- Do vyšší nádoby nalijeme smetanu, přidáme k ní vejce, pepř a sůl a vše kvedlačkou promícháme. (Pokud připravujete jídlo z jednoho hrnce, směs osolíme a opepříme až teprve poté, co jsme nekořeněnou směsí zalili koláč pro špunta.)
- K orestované směsi přidáme fetu, vše promícháme a směs nasypeme na předpečený koláč. Koláč zalijeme smetanovou směsí a dáme jej péct zpět do trouby na 30 minut.
Jídlo z jednoho hrnce:
Pokud máte doma malého špunta stejně jako my, můžete mu australský koláč připravit s menší obměnou jako jídlo z jednoho hrnce. Dítku připravíme těsto do malé koláčové formičky nebo zapékací misky stejně jako nám. Také jej předpečeme a nasypeme do nej cibulovo-batátovo-rozmarýnovou směs s fetou. Koláček zalijeme nekořeněnou smetanovou směsí, přikryjeme jej alobalem a pečeme spolu s naším koláčem v troubě na 180 °C cca 20 minut.
Takto připravované jídlo podávám Štěpánkovi od 1,5 roku. Podobné jídlo jsem mu připravovala již v 1. roce a to tak, že jsem vyměnila sýr feta za mozzarelu a ubrala trochu cibule.
Dobrý den Markét,
nevíte čím to je, že mi pokaždé těsto sleze při předpečení? I když ho dám i přes okraj, tak mi stejně sleze a pak když tam liji smetanu, tak mi to teče přes okraj :-/
Děkuji
Dobrý den Nikolo, těsto na koláč se vždy trochu smrští, řekla bych zhruba o třetinu, je potřeba s tím počítat. Omlouvám se, že jsem na to neupozornila v receptu. Je však zvláštní, že Vám poté přetéká smetana, těsto i náplň by měly vycházet v dobrém poměru. Mohl by být problém v rozměru formu, i tak by to však mělo proporcionálně vycházet.