VÁNOCE S NEPLECHOU

Ze stromů padají poslední listy. Zima se mi vkrádá pod kabát a dny jsou opět nějak kratší než bych chtěla. Těžko se mi na to zvyká, ale stejně jako pokaždé se to i tentokrát snažím brát pozitivně. Všechna tato znamení totiž naznačují, že se blíží ty nejkrásnější svátky roku a …

MARTINSKÉ PODKOVY

Každý rok se těším až opět vyrazíme na svatomartinské menu do malebného Kryštofova údolí, kde bývá krajina již často pokryta sněhem a atmosféra těchto hodů tak díky tomu ještě více umocněna. Letos se tam nepodíváme, restaurace jsou stále zavřené, o to větší výzvou však je si takové hody připravit doma. …

ŠPANĚLSKÝ KOTLÍK

Španělské kuře neboli estofado de pollo espaňol je pokrm, se kterým se setkáváme nejen ve Španělsku, ale s malými obměnami i téměř ve všech španělsky mluvících zemích. Stačí přihodit bílé fazolky jako to dělají v Peru, kukuřici jako si to pamatujeme ze vzpomínek na argentinské Andy i hrášek jako to …

LAKSA S DÝNÍ

    Za okny je mlhavo, nevlídno a mokro a ne jednoho z nás by tak tento pohled do chladné krajiny mohl otrávit. Pro mě má však svoje kouzlo. Přichází totiž doba svíček, dlouhých večerů u filmu, voňavého pečení, které provoní celý byt i sezónních jídel plných intenzivních chutí, na …

KOROKKE (Japonské krokety)

Je tomu rok co jsme s naší kamarádkou Chie seděli u večeře v naší oblíbené restauraci, povídali si o našich plánech na nadcházející týdny a plánovali zimu strávenou v tropech. Po vydání kuchařky z cest jsme snili o odpočinku na bělostných plážích a nových gurmánských zážitcích, které by nám pro …

ISLANDSKÝ KOLÁČ S BLUMAMI A DROBENKOU

Vzpomínám na tu krásnou pekárnu uprostřed hlavní ulice našeho milovaného Rejkjavíku, jejíž výloha nás lákala čerstvým pečivem pokaždé, když jsme kolem prošli. Nikdy jsme neodolali tomu se v ní zastavit, a vždy, i přestože jsme byli zcela plní, jsme se nechali zlákat k nákupu čerstvého pečiva, dortíku a posezení u …

SUŠENÉ HOUBY

Libovala jsem si kolik nám zahrádka celé léto dávala čerstvých surovin a opravdu si to užívala. Denně jsem k večeři i obědu zpracovávala čerstvou zeleninu a zoufala si, co budu dělat v zimě. Nad domácí úrodu totiž nic nemá! Aby si však člověk mohl dopřát tyto dobroty i v pošmourném …

TIBETSKÁ KEFÍROVÁ HOUBA

Ještě než se svět začal potýkat s pandemií koronaviru, připletla se nám do našich plánů cesta do Kazachstánu. Byla to nabídka, která se nedala odmítnout a my tak díky našim přátelům navštívili kraj, který by nás samotné nikdy nenapadlo procestovat. Do našich vzpomínek se tak během několika krátkých dní zapsalo …

PRAŽMA NA TUNISKÝ ZPŮSOB

Čím více se bavíme s našimi přáteli o jídle, tím více zjišťujeme jak málo se u nás v Čechách konzumují ryby. Konzumace ryb v České republice je dlouhodobě pod doporučenou úrovní a hluboce pod evropským průměrem a to je velká škoda. Dle odborníků na výživu by měl člověk zkonzumovat ryby …

SALÁT COLESLAW

Miluji saláty! Vždy si mě získají pro svou svěží chuť i to, jak na každém z nich poznáte místo, ve kterém vznikl. Miluji italskou chuť salátu caprese, jednoduchost a svěžest řeckého salátu i zemitost českého bramborového. Nemohu opomenout i perly Ameriky jako je věhlasný caesar či ikonický waldorfský salát. A …

PEČENÁ VEPŘOVÁ ŽEBRA V AMERICKÉM STYLU

Když Lukáš Hejlík přišel před pár týdny s tím, že bychom v rámci Gastrokroužku mohli uspořádat další vlnu vaření v karanténě, byly jsme nadšení. Opět totiž přišel se skvělým nápadem jak karanténní vaření osvěžit a zároveň touto aktivitou podpořit své oblíbené podniky v době, která pro ně není lehká. Mnoho …

TOUSTOVÝ CHLÉB Z KVASU

Vzpomínám na ta odpolední posedávání u dobrého čaje, kdy děda vyprávěl o době svého mládí i na ty chvíle, kdy naši vyprávěli o frontách na pomeranče a banány či bony v Tuzexu. Díky těmto vyprávění jsem si vždy vážila doby, ve které žiji. Není sice ve všem ideální, ale nabízí …

COOKIES

Fenomén z Massachusetts, to jsou pravé americké cookies! Když v roce 1938 vytvořila Ruth Graves Wakefield spolu se Sue Brides první tenké sušenky s čokoládovými chipsy, nejspíš ani netušily, že přišly s jedním z nejpopulárnějších receptů nejen ve spojených státech, ale i po celém světě. Tehdy je stvořily pro svou restauraci …

RAVIOLI Z ŘEPY PLNĚNÉ DÝNÍ A RICOTTOU

Vzpomínám na ten den, kdy nás Natálka vyvezla na výlet na okraj Buenos Aires. Obloha byla azurově modrá, slunce silné a my nedočkaví na nové dobrodružství. “Nezapomeňte si s sebou plavky!” Vzkázala ještě než jsme vyrazili a my se těšili, že se po třech týdnech putování argentinskou krajinou konečně také vykoupeme. …

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena