TŘENÝ VELIKONOČNÍ BERÁNEK

“Aby tě beránek nepotrkal!” Slyším ve vzpomínkách svoji bavičku při pohledu na naši starou formu na velikonočního beránka a říkám si, že spíše než sobě, bych měla tentokrát nový kabát koupit právě jemu. Je starý, pamatuje toho už hodně a bohužel i pamatuje to jak nám kdysi vypadl z rukou. …

SWEET CHILLI SAUCE

Sweet chilli sauce je sladkokyselá omáčka původem z asijských zemí. Mnoho z nás ji zná především z čínských restaurací, které nalezneme po celém světě a právě díky nim se stala po celém světě tolik oblíbená. Běžně se s nimi tak setkáváme nejen v Asii, ale i Evropě, USA, Kanadě a …

HOUSKY NA BURGER

Když jsme se minulý rok vydali hledat nejlepší burger do Ameriky, byly jsme překvapeni, jak těžké bude takový burger najít. Ochutnali jsme spoustu burgerů z vyhlášených i méně známých burgráren a okusili díky nim chutné i méně chutné kousky. Ano, pochutnali jsme si, ale nepopírám, že jsme nebyli zklamámi. Amerika …

JARNÍ ZÁVITKY

Kdo by neznal jarní závitky. Zeleninová směs smažená v tenkém těstíčku z vajec a mouky je symbolikou čínské kuchyně. Právě v Číně vznikly a postupně se dostaly téměř do celého světa. Všude na světě totiž najdeme místa s velkou koncentrací čínské populace, která se sem v minulosti přistěhovala za prací. …

AUSTRALSKÉ KARBANÁTKY RISSOLES

Ať už jsme ve světě byli kdekoliv, s karbanátky jsme se v různých podobách setkávali snad v každé zemi. Těší se totiž oblibě po celém světě a není tomu divu. Jsou jednoduché, chutné, lze je připravit z běžně dostupných surovin a hlavně si je každý může přizpůsobit své vlastní chuti …

O DOMÁCÍCH ROBOTECH

Vzpomínám na své začátky v kuchyni, na to množství muffinů či kynutých těst, které mi prošly pod rukama i na tu dobu, kdy jsem jich dělala tolik, že jsem si přála mít robota, abych je již nemusela zpracovávat ručně. Už za dob mých studentských let jsem propadla pečení a tak …

GERMKNODEL

Obrovský kynutý knedlík koupající se v lahodné vanilkové omáčce, bohatě naplněný domácími povidly a posypaný čerstvě mletým mákem. To je skvost sladké rakouské kuchyně zvaný Germknödel. Rakušané za něj prý vděčí naší české kuchyni, která je kynutými knedlíky vyhlášená. Jeho kombinace s povidly, doplněná mákem a omáčkou ze žloutků a …

SALÁT CAESAR

Salát caesar je bezesporu jedním z nejpopulárnějších salátů u nás i ve světě. Věřím, že každý z vás jej už někdy ochutnal a nejednou se možná setkal s tím, že jídlo, které dostal na talíř ne vždy vypadalo tak, jak mělo. Přestože má tento světoznámý salát svá pravidla, mnohdy se …

FOUGASSE

Fougasse! Zvláštní jméno že? Francouzský chléb pocházející z oblasti Provence s typickým kulatým a placatým tvarem připomínajícím pšeničný klas, ano, přesně to je fougasse. Voňavé bílé pečivo, které stejně jako jeho sestřička italská focaccia je často doplněný o různé přidané ingredience jako bylinky, olivy či sušená rajčata. Vzpomínám na naše …

DONÁTY

Ráda vzpomínám na dny strávené v New Yorku. Na to ráno, kdy jsme prvně dorazili na rušné Times square i na to rozhodování o první snídani v Americe.  Nikdy jsem městům neholdovala, ale New York si mě obmotal kolem prstu již v prvních minutách na jeho půdě. Zamilovala jsem si …

KUŘE GENERÁLA TSO

Není snad častější otázky než “Jaká kuchyně nám ve světě chutnala nejvíce?” a já vždy jen marně tápu po odpovědi, která by tazatele dostatečně uspokojila. Je to totiž těžké. Mě chutná úplně všude! Čím více však nad jednotlivými kuchyněmi přemýšlím, tím více mé myšlenky směřují k jednomu místu. K New …

HRUŠKOVÁ BUCHTA NARUBY

Když na mě dnes z lednice vykoukla zapomenutá mírně potlučená hruška, přemýšlela jsem nad jejím osudem. Přeci jen již po těch třech týdnech co čekala v lednici nevypadala moc vitálně na to, abychom ji jen tak snědli, ale vyhodit ji ? To by byla škoda! V poslední době se čím …

DHAL Z ČERVENÉ ČOČKY

Vzpomínám na chvíle strávené na pohádkovém ostrově Mauricius. Na azurově modrý oceán, příjemný vánek, který od něj vál při našich procházkách i na jeho obyvatele, kteří každý den dokreslovali dojem, který jsme z tohoto místa získali. Setkávali jsme se s různými etniky, jimiž je tato země rozmanitá. Díky blízkosti Afriky …

ZAPEČENÉ BATÁTY

Lásku k batátům jsme objevili již před mnoha lety v Austrálii. Podobných hlíz zde bylo nespočet a my se tak naučily rozeznávat nejen různé druhy, ale objevili i mnoho variant jak je zpracovat. Batáty se tak stali jednou z hlavních surovin, které se v našich jídlech zabydleli a já sama …

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena