KRÉM Z PEČENÝCH RAJČAT

Maminčina zahrádka letos oplývá nejrůznější zeleninou a my jsme tak celé léto zásobeni poctivou úrodou okurek, dýní a rajčat. Právě rajčata jsou nyní u nás na denním pořádku a já si jejich šťavnatost velice užívám. Dnes, když některá již některá z nich začala měknout jsem se rozhodla je využít na …

PIŠKOTOVÝ DORT S FÍKY

Teploty klesají, začíná se dříve stmívat a já již vidím první stromy, které ztrácejí své listy, aby se přichystaly na zimu. Brzy přivítáme nejkrásnější období roku a já se na něj stejně jako každý rok opět velmi těším. Bytem nám začnou vonět dýňové polévky a častěji budeme v kuchyni využívat …

DOMÁCÍ HOUSKY

Miluji tu vůni čerstvého pečiva, která se line naším bytem vždy, když se František pustí do pečení. Už měsíce vychytává dokonalý domácí chléb a po chvílích, kdy si své pečení chce něčím ozvláštnit, zkouší některý další z pekařských skvostů. Nedávno to byly banketky a dalamánky a dnes? Dnes se pustil …

CRUMBLE S BORŮVKAMI

Vzpomínám na ten výhled, který se nám naskýtal při pohledu z okna ranče Vatnshot. Slunce svítilo, obloha byla čistá, kraj spíše plochý, jen na obzoru vystupovala z ledové krajiny mohutná sopka Hekla. Malý obláček ji halil do mraků, aby ji přikryl a ona nebouřila. Seděli jsme u naší poslední večeře …

KREVETY V KOKOSU

13. 6.2019 New York Nacházíme se ve velké restauraci, jež je celá vystavěná v rybářském stylu. Všude je dřevo a nespočet plechových cedulek nás vnáší do atmosféry populární americké restaurace Bubba Gump. Kdo by neznal oscarový snímek Forrest Gump, jako by nebyl. Právě on zavdal vzniku tomuto slavnému řetězci, který …

PEČENÉ SLADKÉ BRAMBORY

“Jé sladké brambory! Těm já nikdy neodolám.” vždy když na ně narazím v obchodě neodolám jejich koupi a několik z nich hodím do nákupního košíku. Je to totiž chutná rychlá večeře, která se dá připravit snad na tisíce způsobů. Vždyť během cest jsme jich ochutnali již nespočet! Nedá mi nevzpomenou …

ESÍČKA

Kdo by nemiloval esíčka. Lahodné sušenky s máslovou chutí, jenž jsou věrným společníkem při odpolední kávě. Ty má rád prostě každý!  Zkoumám jejich tvar a říkám si, kde k němu vlastně přišly? Co bylo za tou myšlenkou zakrouceného tvaru? Chtěl snad někdo naznačit jak moc jsou skvělé, nebo snad, že …

HOVĚZÍ ŽEBRA

Vybavuji si ten výhled, který se mi naskýtal při pohledu z našeho newyorského hotelového pokoje. Byl to výhled na ulici, jež ústila na rušné Time square a která nabízela nejednu možnost, jak se skvěle najíst. Hned naproti nám nás přes ulici lákala jedna na svá marinovaná žebra a my věděli, …

KURZ PŘÍPRAVY MASA

Kdo mě zná, ví, jak moc holduji masu. Jeho přípravu si vždy užívám a rád vymýšlím jeho nové inovace. Poté, co jsme se vrátili po naší cestě po Argentině jsem maso poznal zase trochu z jiné strany a toužil jsem naučit se o něm více. Proto abych se v této …

MUHAMMARA

Probouzím se do dalšího horkého dne a ač jsem si za poslední dny na ta vedra už tak nějak zvykla, dnes se mi vůbec nic nechce. Vzpomínám na horka ve Spojených Arabských Emirátech, kdy jsme dny trávili v chlazených bazénech, umělém kluzišti v obchodních centrech nebo klimatizovaných místnostech. Na přímém …

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena