KOSHARI

Když jsem před pár dny ve svém starém pokojíku, který stále u našich mám, hledala jednu knížku, narazila jsem na další vzpomínku na mé dětství. Našla jsem zde krabičku plnou odlomených kousků kachliček a hrnců, které jsem tehdy našla v řece a tenkrát je považovala za velký archeologický objev. Při …

ITALSKÉ HOVĚZÍ RAGÚ

Maso dušené na zelenině, dochucené trochou rajčatového pyré, plné chuti červeného vína a příjemnou vůní bylinek, to je přesně to, co mi evokuje italské hovězí ragú, jedno z našich nejoblíbenějších italských jídel. Jídlo, na které má každá italská rodina svůj tradiční rodinný recept a které se dle regionů liší formou …

KVÁSKOVÝ CHLÉB

Vzpomínám, jak jsem jako malý kluk chodil v neděli večer pro chleba. Vím, zní to divně, ale opravdu tomu tak bylo. Každou neděli večer totiž na naše sídliště jezdívala dodávka z Křížanské pekárny, která rozvážela právě upečený chléb. Vždy se na něj stála fronta a vždy ta fronta stála za …

PUNČOVÝ DORT

Pokud by se mě někdo ptal, jaký je Františkův nejoblíbenější dezert, dlouho bych neváhala. Už když jsme spolu začínali chodit, častokrát naše rande končilo v cukrárně. Zde František vždy volil mezi pařížským či punčovým dortem a když jsem pak dorty začínala péct i doma, bylo jasné, které se u nás …

REBARBOROVÝ KOMPOT SE SKYREM

Jako malá jsem kompoty milovala. Mamka je vždy připravovala z toho co se urodilo na zahradě a my pak po celý rok měli z čeho čerpat. Největší zásobu vždy představovaly třešňové kompoty, které byly nejlepší variantou pro to, jak zužitkovat urozené třešně a hlavně byly výborným vyprošťovákem při nepříjemných nemocech. …

POTATO CURRY

Kuchyně krásného ostrova Mauricius mě nepřestává fascinovat. Směsice kultur, která tuto kuchyni provází dává totiž jeho jídlům pálivost, kořeněnost ale i exotický šarm. Díky dřívější kolonizaci je zde patrný francouzský i britský vliv a místní jídla jsou tomu zářným příkladem. Výběr jídel je zde natolik široký, že si z něj …

SPAGHETTI CON POLPETTE DI CARNE

Vzpomínám na chvíle strávené v Argentině a stále více si uvědomuji vliv světových dějin na kuchyně jednotlivých zemí. Argentina, která pro mě vždy byla zemí výtečných steaků a prvotřídního hovězího se pro mě po její návštěvě stala jedním velkým překvapením. Ano, maso je zde vynikající, o tom není pochyb, ale …

SMRKOVÝ MED S JAHODNÍKEM

Vždy když venku začnou rozkvétat pampelišky, vzpomenu si na doby, kdy jsem je sbírala, abych si doma připravila voňavý pampeliškový med. Med nám tak zdobil police ve spíži každý rok a každý rok nám byl věrným společníkem k odpolednímu posezení u čaje. Jednou jsem však ve starém časopise o bylinkách, …

FRANTIŠKOVA CESTA K PŘÍPRAVĚ DOMÁCÍHO CHLEBA

Kdo jednou ochutná doma připravený kváskový chléb, propadne mu natolik, že už po jiném  snad ani netouží. A tak když i my před pár měsíci takový chléb ochutnali, věděli jsme, že nemůžeme jinak. František začal po večerech pročítat články o pěstování domácího kvasu, o technikách zadělání kváskového chleba a dlouhé …

STRAPATSADA

Otevírám vyjedenou ledničku a marně si lámu hlavu nad tím, co budeme dnes se Štěpánem jíst. V tom pracovním kolotoči jsem úplně zapomněla dojít nakoupit!  V šuplíku se krčí posledních pár rajčat, v přihrádce ve dveřích plato domácích vajíček a několik druhů sýra.  Co teď! Že by zase frittata nebo …

TIRAMISU CHEESECAKE

Celá od kakaa dozdobuji poslední kousek nepečeného dortu a jen stěží odolávám tomu do něj nezakrojit. Já ty nepečené dorty miluji, ale to čekání, než zatuhnou, to jsou opravdová muka! Věřím, že však stojí za to. Tento cheesecake je totiž takovým malým dezertem na rozmezí našich cest. Jsou tomu dva …

JARNÍ FRITTATA S HRÁŠKEM, CUKETOU A MÁTOU

Vždy když nevím, co připravit na rychlou večeři, vzpomenu si na své dětství, kdy mi taťka doma připravoval omeletu ze surovin, které právě našel v ledničce. Na pánvi osmahl bylinkami doladěný zeleninový základ s cibulí a zalil jej načechranými vajíčky. Pak už je jen přiklopil pokličkou a chvíli před koncem …

KRTKŮV DORT

Sedím tady nad posledním kouskem krtkova dortu a s nostalgií vzpomínám na dobu na přelomu tisíciletí. Je to zvláštní, sama si totiž vybavuji, když naši vzpomínali na své mládí, na ta jejich tuzexová léta a fronty na pomeranče a já si už tehdy říkala, že moje doba je dostatečně moderní …

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena